Kauppatorin kulmalle korkea talopari

Kaupunki. Skanska ostaa energiayhtiön kytkinkenttätontin ja aloittaa kerrostalojen rakentamisen aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan keskustan täydennysrakentaminen saa uuden kohteen Kauppatoria vastapäätä olevalla Lappeenrannan Energian entisellä kytkinkenttätontilla. Skanska Talonrakennus ja Arkkitehtipalvelu Oy Jyväskylä voittivat tontista pidetyn luovutuskilpailun, ja jos kaava- ja muut sopimusasiat sujuvat kitkatta, rakentaminen tontilla voi alkaa ensi vuoden lopulla.

Skanska ostaa 2 200 neliön tontin rakennusoikeuksineen ja rakentaa tontille kaksi asuinliiketaloa. Toinen on 8-kerroksinen tornitalo ja toinen 5-kerroksinen kerrostalo. Taloihin tulee yhteensä noin 70 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 35-80 neliön välillä. Liiketilat tulevat kahteen alimpaan kerrokseen.

 

Skanskan hankekehitysjohtajan Panu Sivulan mukaan kyseessä on yli 15 miljoonan euron kokonaishanke. Sivula arvelee, että liikkeelle lähdetään vain toisen talon rakentamisella.

-70 asuntoa kerralla olisi melko paljon Lappeenrannan asuntomarkkinoille, Sivula perustelee talo kerrallaan linjausta.

Asuntojen keskineliöhinnan Sivula arvelee asettuvan 4 000 euron paikkeille.

-Kustannukset ja markkinat toki muuttuvat koko ajan, mutta sitä luokkaa, hän sanoo.

 

Kytkinkentän tontin tuleva käyttö päätettiin kilpailuttaa, koska energiayhtiö keskittää toiminnat Simolantielle eikä tarvitse keskeisellä paikalla olevaa tonttia. Kytkinkenttä purettiin pois 2011. Energiayhtiö on myös kipeästi rahan tarpeessa.

Kilpailulla etsittiin kaupunkikuvaa eheyttävää rakennusmassaa, johon tulisi asunto-, toimisto-, liike- ja mahdollisesti hotellikäyttöä. Kilpailuun tuli neljä ehdotusta. Hotellia tontille ei piirtänyt kukaan. Kaupungin edustajat kehuivat voittajaehdotusta monisanaisesti.

-Laatu ja hinta olivat kriteereinä, ja voittaja oli selvä ykkönen molemmissa, kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo kertoi.

 

Kaupunki aloittaa tontin asemakaavoituksen voittajaehdotuksen pohjalta mahdollisimman pian. Skanskan kanssa kaupunki tekee normaalin maankäyttösopimuksen ja kauppakirjoihin laitettaneen nimiä ensi vuoden puolella.

Lappeenrannan Energia saa tontista 1,7 miljoonaa euroa.

Heikki Sopanen