Koulusäästöt kaipaavat yhä uusia ideoita

Lappeenranta. Kasvatus- ja opetuslautakunta etsii vielä uusia ajatuksia säästöjen toteuttamiseksi. Itä-Suomen koulun lakkauttamisesta löytyi uusia säästömahdollisuuksia.

Etti Kantola

Lappeenrannan kouluverkon säästöt jäivät levälleen kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa tiistaina.

— Vaikka tiettyjä esityksiä ja eri vaihtoehtoja on, kaikki vaihtoehdot ovat edelleen auki ja hyviä esityksiä otetaan vastaan, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Pulli (kesk.)

Mikään kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willbergin laatimista vaihtoehdoista ei saanut päättäjiä puolelleen sellaisenaan. Vaihtoehdot sisältävät eri koulujen lakkautuksia.

Pulli ei halua kertoa tarkemmin, mihin esitetyistä toimista lautakunta erityisesti keskusteluissaan tarttui. Ainakin koulumatkojen pidentyminen ja sen aiheuttamat kuljetuskustannukset päätyvät lisäselvitykseen.

— Asioita työstävät edelleen sekä virkamiehet että luottamushenkilöt.

Pullin mukaan opetuksen laadun säilyttäminen on lautakunnan ykköstavoite.

Itä-Suomen koulun merkitys mahdollisena säästökohteena sai uutta valoa Tuija Willbergin selvityksestä. Kaupungin ja koulun välillä kulkee rahaa molempiin suuntiin, ja Willberg tulkitsee lopputuloksen toisin kuin koulu itse.

Willbergin mukaan tilanteessa, jossa Itä-Suomen koulua ei olisi ja kaupunki järjestäisi itse painotettua venäjän kielen opetusta samaan tapaan kuin englanninkielisillä luokilla, kaupunki säästäisi 280 000 euroa vuodessa.

Jos Itä-Suomen koulun taustasäätiö päätyisi lakkauttamaan Lappeenrannan yksikön niin, ettei päätöksen jälkeen otettaisi uusia oppilaita, peruskoulun toiminta loppuisi vuonna 2022 ja lukion vuonna 2016.

Willberg laskee, että mikäli Itä-Suomen koulu lopettaisi, vapautuviin tiloihin mahtuisi Mäntylän ja Simolan koulut sekä osa Kuusimäen oppilaista. Sen seurauksena Sammonlahteen riittäisi aiemmin arvioitua pienempi uusi koulurakennus.

— On hyvä, että vaikutuksia on selvitetty myös tältä puolelta. Voi olla, että niistä on vielä tulkintoja ja voi tulla uusia näkökulmia, Pulli kommentoi Willbergin selvitystä.

Kasvatus- ja opetuslautakunta aikoo tehdä Itä-Suomen kouluun tutustumiskäynnin marraskuussa.

Asukkaat pääsevät kommentoimaan kouluverkkoa ja suunniteltuja muutoksia keskiviikkoiltana. Silloin aiheesta järjestetään yleisötilaisuus Kimpisen koulun isossa auditoriossa osoitteessa Pohjolankatu 23 kello 18.

— Toivon mukaan saadaan rakentava tilaisuus, josta hyötyvät kaikki, Pulli sanoo.

Kasvatus- ja opetuslautakunta tekee koulusäästöistä esityksen 18.11. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto, jonka takaraja ratkaisuille on joulukuun alussa.

Kirjoittaja:
Etti Kantola