Lappeenranta on virallisesti innovatiivinen

KASVUSOPIMUS. INKA-ohjelmassa Lappeenranta on edistämässä kestäviä energiaratkaisuja.

HELENA RISSANEN

Lappeenranta on nyt virallisesti innovatiivinen kaupunki. Se pääsi mukaan INKA-ohjelmaan, jossa valtio tekee kasvusopimukset 12 suurimman kaupunkiseudun kanssa.

Mukana ovat Lappeenrannan lisäksi Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Porin, Seinäjoen, Vaasan ja Joensuun kaupunkiseudut.

Kasvusopimuksilla vahvistetaan suurten kaupunkiseutujen kansainvälistä kilpailukykyä sekä roolia alueidensa vetureina. Ohjelmaan valitut kaupunkiseudut tuottavat kaksi kolmasosaa maamme bruttokansantuotteesta.

INKA-ohjelman tavoitteena on synnyttää korkeaan osaamiseen perustuvia kilpailukykyisiä yrityksiä ja vauhdittaa innovaatiokeskittymien syntymistä Suomeen.

Ohjelmaan on aiemmin kesäkuussa valittu viisi kansallista teemaa ja niiden vetovastuussa olevat kaupunkiseudut. Nyt näihin teemoihin valittiin kumppaneiksi seitsemän muuta kaupunkiseutua.

Lappeenranta on mukana Vaasan vetämässä Kestävät energiaratkaisut -teemassa. Biotaloutta vetää Joensuu, Tulevaisuuden terveys -teemaa Oulu, Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -osaa Tampere ja Kyberturvallisuutta Jyväskylä.

Valtio rahoittaa INKA-ohjelmia vuosittain kymmenellä miljoonalla eurolla, ja kaupunkiseudut satsaavat saman verran. Lisäksi ohjelman toteuttamiseen varataan EU:n rakennerahastojen varoja.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen