Categories
Artikkelit

Maakunnan bisnes uskoo tulevaisuuteen

MENESTYVIMMÄKSI MAAKUNNAKSI. Yrittäjä ja strategian tekijät ovat yhtä toiveikkaita Etelä-Karjalan elinkeinoelämän näkymistä.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Laserleikkausta ja metallin jatkojalostusta tekevä Savira Oy Savitaipaleella uskoo tulevaisuuteen.

-?Meillä on yrityskokoomme nähden iso kehityshanke meneillään. Sitä ei olisi lähdetty tekemään, ellemme aikoisi olla myös tulevina vuosina mukana näillä markkinoilla, yrityksen toimitusjohtaja ja osakas Pekka Sinkko kertoo.

Toistakymmentä metallialan osaajaa työllistävä Sinkko kaipaa synkistelyn sijaan positiivisia uutisia yrityselämästä. Hän sanoo, että niitäkin on, jos ne vain halutaan kertoa.

-Positiivinen kierre ruokkii bisneksessäkin itseään.

 

Monet eteläkarjalaiset yrittäjät jakavat Sinkon tulevaisuuden uskon. Eilen julkistettiin maakunnallinen elinkeinostrategia, ja Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen nostaa sieltä esiin kiinnostavan yksityiskohdan.

-Kysyimme yrityksiltä, mitä arvelet omalle yrityksellesi tapahtuvan vuoteen 2020 mennessä? Kysymykseen vastasi 62 yritystä eli vastauksilla on suuntaa antava merkitys. Vastanneista yrityksistä 38 kertoi, että yritystoiminta tulee kasvamaan. Tusina vastanneista arveli bisneksen pysyvän ennallaan.

Peltonen sanoo, että vastausten optimismi oli positiivinen yllätys.

-Nyt meidän strategian laatijoiden pitää miettiä, miten yritysten kasvu mahdollistetaan.

 

Saviran Sinkolla on oma näkemyksensä, miten bisneksen jatkuvuus turvataan. Sinkko painottaa, että hän puhuu vain omissa nimissään ja oman yrityksensä näkökulmasta. Saviran asiakkaina on paljon eri kokoisia yrityksiä, myös suuria vientiyrityksiä.

-Yhteiskunnan eri alueilla pitäisi hyväksyä, että nyt tarvitaan peruskakun leipojia, varsinkin vientipuolella. Kun teollinen puoli ja sen kilpailukyky on kunnossa, syntyy jaettavaa ja myös muiden alojen työpaikkoja.

Sinkko muistuttaa, että palkanmaksajista on pulaa ja teollisuuden palkanmaksajat on maailmalla.

-Meidän on hyväksyttävä maailmalla tapahtunut muutos ja muututtava myös itse. Se pitää sisällään paljon ikäviä asioita, mutta keskinäinen itku ja kitinä ei auta.

 

Sinkko sanoo, että mahdollisesti syntyvä tupo on vain pieni osanen kokonaisuudessa.

-Asiat on laitettava kuntoon pitkällä aikavälillä. Painetta ulkoa tulee koko ajan. Meidänkin yrityksemme, joka tekee vientiyrityksille komponentteja, on tehtävä kaikki, että pysymme kilpailukykyisenä, ja nykyinen kannattavuustaso vaikeuttaa bisneksen kehittämistä.

Sinkon lääke on keppiä ja porkkanaa oikeassa suhteessa.

-Pitää vain sopia, kuka määrittelee tasot.

Heikki Sopanen