Categories
Artikkelit

Munteron kaivaukset päätökseen

Lappeenranta. Tasokaivauksissa paljastui kampakeraamisen ajan talon pohja. Mökki sijaitsi 6 000 vuotta sitten Saimaan lahden rannalla.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen
Lapiot ja harjat heiluvat Lappeenrannan Munterossa. Kaivaja Pauli Haapakangas kuopii hiekkaa varovasti ämpäriin.
-Löytyisiköhän täältä jotain?
Tutkimusavustaja Niko Anttiroiko järjestelee paperipusseja löydöksille.
-Todella mielenkiintoinen paikka, hän sanoo.

Munterossa kuusi viikkoa kestäneet arkeologiset kaivaukset päättyivät perjantaina. Tutkija Esa Mikkola Museovirastosta on tyytyväinen kaivausten antiin. Odotukset olivat suuret, mutta ne myös täyttyivät.
Kaivaukset Etu- ja Taka-Munterossa paljastivat, että siellä on ollut kivikaudella laaja-alainen kampakeraaminen asuinpaikka.
-Nyt tutkimukset suoritettiin harjun etelärinteessä tasokaivauksin ja niissä paljastui kampakeraamisen ajan asuinpaikka noin 6 000 vuoden takaa, Mikkola tietää kertoa.

Kaivauksissa paljastui mahdollisesti hirsistä rakennetun asuintalon pohja. Talon koko on ollut noin 6 x 9 metriä.
-Meillä palaa kaivauksen vierellä avonuotio, mutta ihan samanlainen nuotio on aikoinaan lämmittänyt myös taloa. Kun taloa on siivottu, muun muassa palaneita luita on lakaistu seinien sivustoille.
Kivikaudella talo sijaitsi Saimaan lahden rannalla.

Puolitoista kuukautta kestäneissä kaivauksissa löytöjä tuli runsaasti. Kenttätyönjohtajana kaivauksissa toimineen Esa Mikkolan mukaan kaivauksissa ei tullut esille mitään varsinaista jytkyä. Löytöjen runsaus yllätti kuitenkin tutkijatkin.
-Emme osanneet odottaa, että löytöjä tulisi näin paljon, Mikkola ja Anttiroiko yllättyivät.
Tutkimusaluetta oli noin 300 neliötä. Kyseessä oli koko eteläisen Suomen suurin kivikautinen kaivaus tänä vuonna.
-Tutkimus oli sangen haasteellinen, sillä se suoritettiin käsityönä, viisi senttiä kerrallaan. Yleensä tasokaivauksissa mennään noin 30 sentin syvyyteen, mutta tässä mentiin noin puoleen metriin, koska paikka on niin löytörikas, Mikkola kertoo.

Munteron kivikautta on kaivettu esiin monena vuonna Ruoholammen asuinalueen rakentamisen tieltä. Nyt Munteron kaivaukset on saatu päätökseen. Mikkolan mukaan viimeistään ensi viikon alussa kaivaukset täytetään.
Työn tilaajana on Lappeenrannan kaupunki, joka haluaa muinaisjäännökset talteen rakennettavan kadun alta. Kaivaukset liittyvät myös Munteron alueen asemakaavaan. Se tulee Ruoholammen asuinalueen ja Lapatonniemen väliin.

Heikki Sairanen