Muumimehu Japanin valloitukseen

Marjatuotteet. Kaskein Marjan bisnes käy kotimaisilla marjoilla ja omenilla. Oma siideri on omenoista tammikypsytetty luonnontuote.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Pikku Myy katselee haastavasti Muumimehu -pullon etiketistä. Pullo sujahtaa pakkauslaatikkoon ja pian taas yksi lavallinen Muumimehua on valmiina markkinoille.

Luumäkeläinen Kaskein Marja valmistaa ja pullottaa Muumimehua ja monia muita tuotevalikoimaansa kuuluvia juomia Saimaa Beveragesin tiloissa Lappeenrannassa.

-Olemme olleet viitisen vuotta alivuokralaisena Saimaa Beveragesilla, entisissä Chymoksen tiloissa. Teemme siellä käymistuotteita ja suurempia juomaeriä, Kaskein Marjan toimitusjohtaja Pekka Koivisto kertoo.

Juomat ovatkin tulleet pikku hiljaa yrityksen perinteisen kivijalan, eri tavoin jalostettujen marjatuotteiden rinnalle.

Saimaa Beveragesin tiloissa yritys aloitti simalla. Sitä tehtiin 200 000 litran erä.

-Nyt touhutaan enemmänkin. Teemme mehujen lisäksi glögejä, asiakkaiden tuotteita ja omaa omenasiideriämme, Koivisto sanoo.

Pari viikkoa sitten Koivisto oli alan messuilla Japanissa. Japanilaiset tykkäävät muumeista, mikseivät siis Muumimehustakin. Muumimehujen valikoimaan kuuluvat mustikka-vadelma ja metsämansikka.

-Japanin markkinat ovat valtavan laajat ja kiinnostus tuotteisiin kova. Jos Muumimehua alkaa mennä sinne, koneita isojen erien valmistukseen löytyy. Haaste on raaka-aineen saannin varmistaminen, Koivisto pohtii.

Kaskein Marja käyttää tuotteidensa, myös juomien, raaka-aineena kotimaisia marjoja ja omenoita. Tuontimarjoihin turvaudutaan vain pakon edessä. Esimerkiksi karpaloa on vaikea saada kotimaasta.

 

Yrityksen oma siideri on malliesimerkki tuotteesta, joka on taatusti kotimainen ja puhtaista raaka-aineista. Se on myös esimerkki Koiviston bisnesideologiasta.

-Päätin 2007, ettemme tee enää mitään keskinkertaista vaan parasta, mihin pystytään. Jo siitäkin syystä, että kauppojen hyllyille ei saa myyntiin mitä tahansa. Tuotteessa pitää olla sitä jotain.

Omenasiiderissä sitä on. Siideri on tehty 90 prosenttisesti eteläkarjalaisista omenoista mäskikäyttämällä ja tammikypsyttämällä. Aromeja ei käytetä lainkaan.

-Silloin viinistä ja siitä tehtävästä siideristä tulee aivan erilaista kuin kilpailevat tuotteet. Ja asiakkaat ovat myyneet sitä tosi hyvin.

Koivisto pitää siideriä suurena potentiaalina yrityksen kannalta.

-Emme tietenkään pysty horjuttamaan suurten markkinaosuuksia mutta selkeästi siiderillemme on kysyntää.

 

Kaskein Marja Oy

Perustettu 1981 Savitaipaleella, Kaskein kylässä.

Siirtyi Luumäelle 1999. Toimii nyt myös Lappeenrannassa.

Yhtiön toimiala on hedelmien, marjojen, vihannesten ja muiden luonnontuotteiden kauppa ja jalostaminen sekä alkoholijuomien valmistus.

Työllistää viitisentoista henkilöä sekä kausityöläisiä.

Liikevaihto viime vuonna noin 3,5 miljoonaa euroa.

Heikki Sopanen