Nuket esiintyvät isoille ja pienille

Lappeenranta. Emma Jussila-Scherman on valmistanut kaksi uutta teosta.

Maaria Drake

Lappeenrantalainen Teatteri Karelus esittää syksyllä nukketeatteria sekä lapsille että aikuisille.

Lastenesitys Ihmeellinen mylly on kirjastokiertueella lokakuussa. Esityksen on kirjoittanut ja ohjannut taiteilija Emma Jussila-Scherman, joka myös esittää teoksen.

Tarina kertoo veljeksistä, joista toinen on rikas ja toinen köyhä. Köyhä veli saa käyttöönsä myllyn, joka jauhaa omistajalleen, mitä tämä ikinä keksii toivoa.

— Opetus on ahneudesta, mutta myös siitä, että jos olisi sellainen mylly, miten paljon voisikaan antaa heille, joilla ei ole mitään, Jussila-Scherman kertoo.

Aikuisille suunnattua Inhimillistä potrettia esitetään Saimaan Kanavan museolla marraskuussa. Se on kolmen pienen esityksen trilogia ja niin ikään Jussila-Schermanin käsialaa.

Ensimmäinen osa perustuu hetkeen Mozartin ja Casanovan elämästä.

— He ovat oikeastikin viettäneet yhden viikonlopun samaan aikaan samassa parantolassa. Se on totta, muu esityksessä on kuvitelmaa. Surkuhupaisa hetki näyttää, millaista glamourin toisella puolella oli, Jussila-Scherman kertoo.

Toisessa osassa ollaan juutalaistunnelmissa. Tarina kertoo nubialaisnaisesta ja tämän miehestä, joilla ei koko elämänsä aikana ollut yhteistä kieltä.

— Nykyisin tuntuu, että pitäisi vain keskustella ja keskustella. Nämä kaksi näyttävät, että rakkautta voi olla ilman puhettakin, Jussila-Scherman sanoo.

Kolmas osa sijoittuu Lappeenrantaan, punaisten ja valkoisten sotatalveen, jossa pääosaa näytteli tuolloin ja näyttelee esityksessäkin Kuolema.

Taiteilijan näkökulmasta nukketeatterin tekeminen aikuisille ei juuri poikkea sen tekemisestä lapsille. Kumpaakaan yleisöä ei voi aliarvioida eikä reaktioita ennakoida.

— Teen esityksiä, joita sydämessäni haluan tehdä. Jaon teen vain siinä, kummalle esityksen milloinkin tarjoan.

Nukketeatterin markkinointi on Jussila-Schermanin mukaan yhä varsin haastavaa.

— Lapsiyleisö on löytänyt nukketeatterin, mutta aikuisten kanssa on kuten kaikella taiteella nykyisin, taistelua television ja muiden formaattien kanssa.

Ihmeellinen mylly -nukketeatteriesitys lapsille kirjastokiertueella 23.—26.10. Aikuisille suunnattu Inhimillinen potretti Saimaan Kanavan museolla 1., 2. ja 8.11. Ennakkovaraus välttämätön.

Kirjoittaja:
Maaria Drake