Categories
Artikkelit

Pannu kuumana kaikilla kulmilla

Imatra | Kahvilat ovat omaleimaisia Imatrankoskella. Ne aikovat laventaa aukioloa ja ruokatarjontaa.

Petteri Värtö

Mustafa Erdem nauttii cappuccinoa Lappeentiellä Imatralla. Yrittäjä hymyilee. Hänen kahvilansa on kuukaudessa löytänyt asiakkaansa Imatrankosken lisääntyneen kahvilatarjonnan keskeltä.

Voi hyvänen aika! Siinä sitä on, päivittelee kaksi naista runsaan leivosvitriinin ääressä. Kello lähestyy kahta, ovi alkaa käydä tiiviimmin ja Erdem siirtyy tiskin taakse palvelemaan asiakkaita.

— Imatralta on puuttunut paikka, jossa on tarjolla turkkilaista kahvia ja turkkilaisia leivonnaisia. Niitä valmistaa nyt paikan päällä kaksi turkkilaista konditoria-alan ammattilaista, Erdem toteaa.

Keittiön vilske lisääntynee. Erdem ja liikekumppani perustavat kahvilan Lappeenrannan Myllymäen uuteen liikekeskukseen, ja keittiössä syntyviä tuotteita alkavat myydä myös Laplandia-liikkeet.

Elegant Cafe on Imatrankosken kahviloille tyypillisesti erilainen kuin muut. Kahvilaan astuu kuin välimerelliseen maisemaan, sillä kalusteet ja koristeet on Erdemin mukaan tuotu Imatralle Turkista.

Elegant on sisustettu tukevammin kuin olohuonemainen Caffe Prego tai selkeälinjainen Konditoria Imatrankoski, joiden avarista ikkunoista näkee ja tulee nähdyksi. Omaleimaisin on hauska hybridi.

— Jokainen pöytä on tarkoituksella erilainen eikä tiettyä standardia. Osa kalusteista on saatu asiakkailta, Kukka Aarteet ja Kahvion toinen, eläkkeelle jäävä yrittäjä Inkeri Järventausta-Juup sanoo.

Erikoisen sekoituksen hyllyillä on vaikka mitä ja portaat yläkerran kauppaan lisäävät paikan kierrettä. Pelkistetympää kahvilamiljöötä löytyy sitten mielenterveysyhdistyksen pyörittämästä Puu-kahvilasta.

Imatrankosken kahvilat ovat eläneet vaiherikkaasti viime vuodet. Omistajat ja paikat ovat vaihtuneet, tilaa ja uusia yrittäjiä on tullut lisää. Kaikki tekevät itse omat tuotteensa. Millä erottua, jotta pärjää?

— Palvelu on reipashenkistä. Lisäksi tavoitteena on myös terassin aukipitäminen talvisin, kertoo Titta Honkasalo. Hän on pyörittänyt viime marraskuusta lähtien Konditoria Imatrankoskea, joka tuplasi tilansa kesällä.

Honkasalo pitää myös sunnuntaiaukioloa tärkeänä. Ovensa pitää pyhäisin auki puolet Imatrankosken kahviloista.

Henkilökuntansa uusinut Caffe Prego suunnittelee muutoksia sekä aukioloihin että tarjontaan.

— Jos itse olisin päivätöissä, haluaisin kahvilaan töiden jälkeen. Salaattilounaan ohella on tarkoitus aloittaa keittolounaan tarjoilu, kokit on jo palkattu sitä varten, kahvilavastaava Jane Partinen sanoo.

Myös Elegant Cafe suunnittelee lisäystä ruokatarjontaan: Erdemin tavoitteena on turkkilainen aamiaistarjonta juustoineen ja oliiveineen. Imatrankosken vanhinta, Buttenhoffia, kilpailu ei juuri huoleta.

— Cafe Julia on kiinteä osa ravintolaa. Kahvilassa on viininmaistelua ja kaikkea muuta sitä tukevaa toimintaa. Meillä on oma vakiintunut linjamme, josta pidämme kiinni, yrittäjä Kiril Georgiev toteaa.

Kosken kahvilat

Cafe Julia

Avoinna ma—pe 8—16, la 9—16. Menekkituote marjapiirakat. Ravintola Buttenhoffin lounas. A-oikeudet.

Caffe Prego

Avoinna ma—ti 9—16, ke—pe 9—17, la 9—16. Menekkituote täytetyt sämpylät. Salaattilounas. Wi-fi.

Elegant Cafe

Avoinna ma—pe 7—18, la 8—17, su 9—17. Menekkituotteet tiramisu ja mansikkaleivos. Wi-fi.

Konditoria Imatrankoski

Avoinna ma—pe 8—18, la 8—16, su 10—16. Menekkituote pulla.

Kukka Aarteet ja Kahvio

Avoinna ma—pe 9—17, la 8—15, su 10—15. Menekkituote pulla. Keittolounas. Wi-fi.

Puu-kahvila

Avoinna ti ja to 11.30—16.30, ke 11—13, la 10—14. Menekkituote pizzapiirakka. Vain suodatinkahvia.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö