Rönsyistä irti, jotta ydin säilyy

Lappeenranta. Kulttuuritoimen tarkentunut säästölista veisi kesäteatterin ja pienet kirjastot.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Pienet sivukirjastot ja kotiseutumuseot pois, samoin kesäteatteri. Orkesteri esiintyy entistä harvemmin. Linnoituksen Yön kohtalo on auki.

Lappeenrannan kulttuuritoimi sai tiistaina valmiiksi säästölistan, jossa se esittää kulttuurilautakunnalle, miten vaadittuun 652 000 euron säästöön päästään. Kaupunginvaltuuston linjauksen mukaan kulttuuritoimen on säästettävä mainittu summa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Kulttuurilautakunta käsittelee ehdotukset kokouksessaan 24.10.

 

Virkamiesten lista noudattelee jo esillä olleita säästöehdotuksia. Valtuusto tosin pienensi kulttuuritoimen säästösummaa 200 000 euroa, minkä ansiosta Voisalmen kirjastoa ei tarvitsisi lakkauttaa, sanoo kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry.

Hän muistuttaa, että kyse on ehdotuksesta, joka tarkentuu tuonnempana. Tarkennettavia ovat muun muassa sisäisten vuokrien ja hallinnon säästöjen vaikutus toimialoille.

-Lautakunta tekee omat ratkaisunsa, mikään ei ole vielä varmaa.

 

Säästölistalla jokainen kulttuurin tulosalue joutuu osallistumaan talkoisiin, mutta niin, että toiminnan ydin säilyisi.

Kaupunginteatteri on valmis luopumaan kesäteatterista, koska se ei ole ammattiteattereiden ydintoimintaa.

-Kesäteatterin ensi kesän ohjelmisto on suunniteltu, mutta mitään ei ole allekirjoitettu. Suunnitelmat ovat nyt jäissä, sanoo teatterinjohtaja Jari Juutinen.

Kirjastotoimelta lista veisi kolme pienintä kirjastoa. Museotoimi luopuisi kuntaliitosten myötä tulleista kotiseutumuseoistaan.

Yleisessä kulttuuritoimessa kahden määräaikaisen työntekijän työsuhteita ei jatkettaisi, mikä vaikuttaisi tapahtumatuotantoon.

Kulttuurilautakunnalle esitetään kahta vaihtoehtoa.

-Sen on mietittävä, tuotetaanko ostopalveluna Linnoituksen Yö ja luovutaan muista, vai luovutaanko Linnoituksen Yöstä ja tuotetaan muita, Pötry summaa.

 

Säästöjen perusteluissa sanotaan, että kulttuuritoimi ei pysty säästämään vaadittuja summia kasvattamalla tuloja: se on liian epävarmaa ja epärealistista.

Esimerkiksi suurimman tulosalueen eli maakuntakirjaston palveluiden on lain mukaan oltava maksuttomia. Kirjastot saavat kerätä vain kustannuksiaan vastaavia myöhästymis- ja muita maksuja.

Teatterin, orkesterin ja museon lippuhintojen nostaminen vähentäisi kävijöitä ja heikentäisi kulttuuripalveluiden mahdollisuuksia.

Teatterin ja orkesterin kapasiteetti on nykyisellä henkilökunnalla täydessä käytössä. Sponsorirahan saaminen on osoittautunut vaikeaksi.

 

Valtuuston säästöpaketissa kulttuuria koskee myös se, että kulttuurilautakunnan avustuksista taiteen perusopetusta antaville oppilaitoksille säästetään yhteensä 100 000 euroa. Oppilaitoksia ovat Lappeenrannan Tanssiopisto, Taidekoulu Estradi, Lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Taito käsityökoulu.

Lappeenrannan musiikkiopiston avustus pienenee kolmivuotiskaudella 290 000 euroa.

Kulttuuritoimen säästöehdotukset vuosiksi 2014-16 Kirjasto 252 000 euroa Mustolan, Nuijamaan ja Pulpin lähikirjastot lakkautetaan: 117 000 Eläkkeelle jäävien virkoja ja toimia ei täytetä: 135 000 Etelä-Karjalan museo 82 000 Pienet kotiseutumuseot lakkautetaan Kaupunginteatteri 132 000 Kesäteatterin tuotannosta luovutaan.

 Kaupunginorkesteri 36 000

Ohjelmiston muutetaan pienimuotoisemmaksi vähentämällä tilapäisiä solisteja, keikkamuusikoita ja kapellimestareita Konserttien määrää vähennetään Yleisen kulttuuritoimen säästöt, 150 000 euroa

 

Kahden määräaikaisen työntekijän sopimusta ei jatketa Kulttuuriavustukset puolitetaan Tapahtumatuotanto ja Linnoituksen Yö Vaihtoehto I Tapahtumatuotanto ostopalveluna, jolloin Linnoituksen Yöhön varatut määrärahat käytetään ostopalveluun Ostopalvelutuottaja vastaa vakiotapahtumista sekä avustaa Lastenkulttuurikeskus Metkun tapahtumatuotannossa Vaihtoehto II Ostopalveluna tuotetaan vain Linnoituksen Yö, ei muita

 

Kulttuuritoimen säästöehdotukset vuosiksi 2014-16 Kirjasto 252 000 euroa Mustolan, Nuijamaan ja Pulpin lähikirjastot lakkautetaan: 117 000 Eläkkeelle jäävien virkoja ja toimia ei täytetä: 135 000 Etelä-Karjalan museo 82 000 Pienet kotiseutumuseot lakkautetaan Kaupunginteatteri 132 000 Kesäteatterin tuotannosta luovutaan Kaupunginorkesteri 36 000 Ohjelmiston muutetaan pienimuotoisemmaksi vähentämällä tilapäisiä solisteja, keikkamuusikoita ja kapellimestareita Konserttien määrää vähennetään

Leena Härkönen