Ei vain kirkko keskellä kylää

PALVELUYRITYKSET. Lemin kirkonkylältä löytyy parikymmentä palveluyritystä. Lemiläiset ovat varsin tyytyväisiä oman kirkonkylän palveluihin.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Lemiläiset tuntuvat suppean satunnaisotannan perusteella olevan varsin tyytyväisiä kirkonkylänsä liikkeiden palvelutarjontaan. Papinkadulla asuva Anja Muukka kertoo saavansa jotakuinkin kaiken tarpeellisen kirkonkylältä.

-On pankki ja apteekki ja ruokakauppa. Vaate- ja kenkäostokset joudun tekemään Lappeenrannassa.

Myös Sirpa Lensu hakee vaatteensa Lappeenrannasta, mutta muuten hänelle riittävät oman kirkonkylän liikkeet.

-Jos jotain saa toivoa, niin uimahalli, vaikka pienikin, olisi mukava olla, Lensu sanoo.

Parkkipaikalla autolleen suunnistanut Kauko Andelin oli juuri käynyt flunssapiikillä. Hänkin vakuutti, että omalta kylältä saa kaiken tarpeellisen, toistaiseksi.

-Vaan saa nähdä jatkossa, jos kaikki muuttavat kaupunkiin, niin kuin EU toitottaa.

 

Lemin kirkonkylässä on parikymmentä palvelualan liikettä tai yritystä. Pankkeja on jopa kaksi, osuuspankki ja säästöpankki, samoin parturi-kampaamoja. Lemin kuuluisinta tuotetta, särää, saa Säräpirtistä ja Särätuvalta ja toinen kirkonkylän baariravintoloista, ravintola Jehu, tarjoaa säräpizzaa.

Anja Muukka vähän harmittelee, että toisen ruokakaupan lopetettua kilpailu hävisi. Hän oli juuri ennen haastattelua käynyt ostamassa jauhelihaa kangasniemeläisen Roinilantilan myymäläautosta. Ja hyväksi kehui. Autolla kävikin keskiviikkoaamuna vilske, kun lemiläiset ostivat särpimikseen luomupossua eri muodoissa.

Muitakin Lemin ulkopuolelta tulleita torikauppiaita oli keskiviikkona kunnantalon ja osuuspankin talon välisellä parkkipaikalla kauppaamassa tuotteitaan. Roinilan luomupossuauton lähdettyä Viron juustot ja loimulohi alkoivat myös houkutella ostajia.

 

Luumäkeläinen Hautaustoimisto Tolvanen avasi kaksi vuotta sitten kukkakaupan ja hautaustoimiston Lemin kirkkoa vastapäätä.

-Kukkakauppakin käy, mutta hautauspalvelu on kannattavuuden kannalta tärkeämpi, yrittäjä Merja Ylärakkola kertoo.

Ylärakkola on huomannut, että vaikka kirkonkylä ei ole suuri paikka, siellä on kyllä elämää. Hän tarkentaa, että kuhinaa on kirkon ja kirkkomaan ympärillä, mutta niinhän se menee, kun kirkko on keskellä kylää.

Myös ravintola Jehun yrittäjä on muualta, Lappeenrannasta. Jehu on palvellut asiakkaita viisi vuotta, ja vilkkainta on iltaisin ja viikonloppuisin.

-Viikonloppuna on aina elävää musiikkia. Staminan levynjulkistamisbileetkin on täällä pidetty, Jehun työntekijä Jari Heikkinen mainostaa.

Lemiläinen parturi-kampaaja Helena Koistinen on pitänyt liikettään Iitiäntien liikekeskuksessa vuodesta 1981.

Hän kertoo, että asiakkaat ovat kaikenikäisiä, niin miehiä kuin naisia.

-Kesäaikaan on kiire, näin talvea kohti hiljaisempaa.

Yleinen taloustilanne näkyy parturi-kampaajan bisneksissä. Koistinen on pannut merkille, että pikkujouluja pidetään aiempaa vähemmän ja se tarkoittaa myös vähemmän juhlakampauksia.

-Mutta mukava paikka tämä on työskennellä. On ollut aina.

Heikki Sopanen