Kaakon matkailutulosta valtaosa Etelä-Karjalaan

Matkailu. Etelä-Karjala rikastui matkailulla noin 1,2 miljardia euroa. Turistit käyttävät eniten rahaa Imatralla.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Matkailijat jättivät viime vuonna Kaakkois-Suomeen noin 1,6 miljardia euroa. Etelä-Karjala tienasi turisteillaan noin 1,2 miljardia euroa.

Kaikkiaan matkailijoita kävi kaakossa runsaat neljä miljoonaa, puolet heistä oli ulkomaalaisia.

Laskelmat perustuvat Imatran Seudun Kehitysyhtiön, Wirma Lappeenrannan, Kouvola Innovationin ja Cursorin teettämään tulo- ja työllisyysselvitykseen.

 

Kaakkois-Suomessa vierailleet turistit käyttivät matkoillaan keskimäärin 400 euroa. Imatralla kulutettiin eniten rahaa matkaa kohti.

— Imatra on perinteinen lomakohde, mikä näkyy asiakaskunnassa ja heidän rahankäytössään. Kylpylöihin ja hotelleihin tullaan useaksi päiväksi, ei vain muutamaksi tunniksi, sanoo Juha Sorjonen Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä.

Ostosten osuus matkailutulosta on suurin Lappeenrannassa ja Imatralla, kun taas Kymenlaakson turistit lohkaisivat isoimman osan matkabudjetista nähtävyyksiin ja virkistykseen.

— Etelä-Karjalassa on piileviä nähtävyyksiä, joita olisi hyvä markkinoida enemmän, kuten Saimaan luontokohteet. Myös ruoka- ja kulttuurimatkailua voisi tuoda paremmin esiin.

Kaikista matkailijoista 95 prosenttia piti matkailupalveluiden hinta-laatu-suhdetta Kaakkois-Suomessa sopivana. Venäläisistä tätä mieltä oli 99 prosenttia.

Matkailu tuottaa kymmenesosan Kaakkois-Suomen aluetalouden liikevaihdosta.

Turistit käyttivät rahaa liikkeissä noin 482 miljoonaa euroa. Majoitukseen kulutettiin 387 miljoonaa ja kahviloihin tai ravintoloihin noin 312 miljoonaa euroa.

Neljännes selvityksen kyselyyn vastanneista yrityksistä odottaa kasvua asiakasmäärissä ja liikevaihdossa kahden seuraavan vuoden aikana.

Jenni Hirvinen