Uusista porteista Heilin kimppuun

Lappeenranta. Lainaus siirtyy enemmän itsepalveluksi maakuntakirjastossa. Maakunnallinen Heili-kimppa alkaa ensi viikolla.

Petteri Värtö

Tuomo Vacker ja Tuomas Mustonen poistavat muoveja maakuntakirjastoon asentamastaan uudesta hälytysportista. Ken siitä ensi viikolla käy väärin lainattu kirja mukana, voi heittää kädet korville.

Portin ääni on kova, mutta järjestelmä välittää muutakin tietoa. Kirjaston uusitun palvelutiskin tietokoneruutu kertoo virkailijoille, mikä opus on lähdössä matkaan. Lainamateriaali on saanut tietotarrat.

— RFID-järjestelmää on asennettu kirjastoihin vuodesta 2005. Taipalsaaren ja yliopiston kirjastot ovat olleet asiakkaitamme aikaisemmin, Miika Vacker uutta järjestelmää asentavasta yrityksestä kertoo.

Sähköisen lainausjärjestelmän käyttöönotto maakuntakirjastossa merkitsee siirtymistä enemmän itsepalveluun lainaamisessa. Itsepalvelun kehittäminen jää silti vielä puolitiehen.

— Itsepalvelulainaus vapauttaa virkailijoita muuhun työhön. Palautusautomaatit pääsevät investointilistalle aikaisintaan vuonna 2017, maakuntakirjaston palvelujohtaja Leena Priha sanoo.

Uusia lainausautomaatteja tulee kaksi aikuistenosastolle ja yksi lasten- ja nuortenosastolle. Niiden myötä lainaaminen myös nopeutuu. Koneen lukulaite näkee muutaman kirjan pinon läpi yhdellä kertaa.

Kirjastovirkailija Raija Tuominen tarroittaa elokuvia uusiksi maakuntakirjaston aikuistenosastolla. Henkilöstö on käynyt lainaussalin materiaalia läpi marraskuussa. Lainattavia nimekkeitä on 200 000.

— Fyysistä työtä on tehty vuoroissa aamukahdeksasta iltakuuteen. Varaston materiaali käydään läpi sitten sitä mukaa, kun niitä halutaan lainata, Priha kertoo.

Tarroitus on uuden kirjastokortin ohella asiakkaalle näkyvä osa kirjastojärjestelmän uudistuksesta. Kirjastovirkailijoiden työtä helpottaa siirtyminen yhteiseen maakunnalliseen järjestelmään.

— Heili-kimppa poistaa päällekkäistä työtä. Kirjastoihin tuleva lainattava nimeke tarvitsee viedä järjestelmään vain kerran. Aiemmin jokainen kirjasto teki sen itse, Priha sanoo.

Henkilökuntaa on kurssitettu uuteen systeemiin koko kuukausi. Prihan mukaan uuden oppimista vaikeampaa on ollut oppiminen pois vanhasta.

Etelä-Karjalan kirjastot Luumäkeä lukuunottamatta siirtyvät uuteen maakunnalliseen kirjastojärjestelmään. Heili-kimpan kirjastojen ovet avautuvat ensi viikolla, josta lähtien niiden nimekkeet ovat jokaisen kirjastokortinhaltijan lainattavissa mistä tahansa kirjastosta.

Lainamateriaalin kuljetukset todennäköisesti lisääntyvät kirjastosta toiseen uudessa järjestelmässä, mutta kuljetusten määrä on vielä arvoitus. Kuljetukset hoitaa Etelä-Karjalan hankintapalveluiden kuljetuskeskus osana nykyistä jakeluaan.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö