Arki USA:ssa, laukku Suomessa, itse Tanskassa

UINTI. Vuoksen Uimaseuran Lotta Nevalainen kilpailee lyhyen radan EM-uinneissa loppuviikolla. Elämä yliopistourheilijana on kasvattanut.

Kirjoittaja:
ANSSI SILVENNOINEN

LOTTA NEVALAINEN on raskaan reissaamisen jäljiltä taas elementissään Tanskan Herningissä. Yhdysvalloissa opiskeleva imatralainen valmistautuu Suomen maajoukkueen mukana torstaina alkaviin uinnin lyhyen radan Euroopan mestaruuskisoihin.

Nevalainen lensi Suomeen sunnuntai-iltana, tapasi perheensä pikaisesti ja jatkoi kisapaikalle heti maanantaiaamuna. Eilen uimari huuhteli aikaerorasituksia pois treenaamalla kisa-altaassa.

-Kun lähdin, valvoin 30 tuntia putkeen, nukuin neljä tuntia ja sen jälkeen valvoin taas yli 24 tuntia. Viime yönä sain ensimmäiset yhdeksän tunnin yöunet. Aika rankkaa, kun ei vain nukahda, Nevalainen kertoi puhelimitse tiistai-iltana.

Myötätuuli lennolla New Yorkista Helsinkiin jäi Atlantin ylityksen parhaaksi puoleksi.

-Laukkuhan sinne jonnekin jäi. Nyt se oli kuulemma tullut Suomeen. Päivä meni shoppaillessa kaikkia tavaroita, joita täällä tarvitsi.

 

NEVALAINEN on viettänyt neljä kuukautta yliopistourheilijan elämää North Carolina State Universityssa. Sopeutuminen uuteen ympäristöön on onnistunut alun hankaluuksien jälkeen mainiosti.

-Aika itsenäiseksi siellä on oppinut. Kaikki uimarit totta kai tunnen, mutta olisikohan heitä mukana vain yhdellä tai kahdella oppitunnilla. Muita en tunne sitten ollenkaan.

Englanniksi opiskelu vaati imatralaiselta totuttelua.

-Nyt olen päässyt jyvälle tähän juttuun. Englantia kuunnellessa tuntuu jo kuin se olisi melkein oma kieli. Arvosanatkin ovat paljon parempia.

Uintiharjoituksia on päivittäin ennen ja jälkeen luentojen. Voimaharjoittelu on korostunut reilusti Suomen-harjoituksiin verrattuna.

-Tosi paljon on tullut vastusten käyttöä treeneissä. Laitetaan esimerkiksi vaikka laskuvarjo vyötärölle kiinni.

Yhdysvalloissa kilpauimarit viettävät enemmän aikaa altaassa kuin Suomessa, mutta kilometrejä ei kerry samassa suhteessa enemmän.

-Laatua korostetaan. Kaikkiin pieniinkin tekniikkajuttuihin kiinnitetään huomiota.

Nevalainen on ehtinyt kilpailla paljon, mutta kisatkin ovat olleet erilaisia kuin Suomessa.

-Emme käytä ollenkaan kisapukuja, vaan treeniuikkareissa on menty. Kisat ovat tosi liukuhihnameininkiä. Tiedät itse, missä erässä ja millä radalla uit ja menet sitten siihen aikaan starttipallin taakse. Vedetään kisat läpi ja that’s it.

-Olen kyllä tykännyt siitäkin. Kun isot kisat tulevat, se on sitten ihan erilaista.

 

NEVALAINEN ei ole EM-kisajoukkueen ainoa eteläkarjalaisjuurinen suomalaisuimari. Yhdysvalloissa syntyneen ja kasvaneen Tanja Kylliäisen isä on kotoisin Savitaipaleelta.

Kylläinen on vuoden Nevalaista vanhempi ja opiskelee Louisville Universityssä.

Kaksikko piipahti syksyllä lounaalla yhdessä, kun Kylliäisellä oli kisat lähellä Nevalaisen asuinpaikkaa Raleighia.

-Tanja on tosi mukava tyttö. Tulemme hyvin toimeen. Tanjasta huomaa, että hän on asunut Amerikassa. Toisaalta on hänessä suomalaisuuttakin, sisua ja rehellisyyttä.

Anssi Silvennoinen