Categories
Artikkelit

Kehy saa Wirmaa paremmat arviot yrittäjiltä

Selvitys. Etelä-Saimaa selvitti maakunnan yrittäjien suhtautumisen alueellisiin elinkeinoyhtiöihin. Kehy tunnetaan Wirmaa paremmin. Myös sen ammattitaitoon luotetaan enemmän.

TIMO LAITAKARI | HARRI MANSKINEN

Syystodistukset eivät häikäise. Wirma Lappeenranta sai arvosanaksi välttävän 6+. Imatran seudun kehitysyhtiö Kehyn arvosana oli tyydyttävä 7½.

Etelä-Saimaa kysyi Etelä-Karjalan yrittäjiltä, mitä he ajattelevat seudullisista elinkeinoyhtiöistään, joiden yksi tehtävä on auttaa alueen yrittäjiä toimintansa kehittämisessä. Vastaajia oli lähes 200.

Näyttää siltä, että huonoissa arvosanoissa on osittain kyse siitä, ettei yhtiöitä tunneta. Ne vastaajat, jotka käyttävät ja tuntevat yhtiöiden palvelut, antavat keskimäärin hieman parempia arvosanoja.

Kummallakin yhtiöllä on paljon parannettavaa toimintansa markkinoinnissa. Useampi kuin joka kolmas Lappeenrannan seudun yrittäjä arvioi, ettei tunne juurikaan Wirman palveluita. Imatran seudun yrittäjistä joka neljäs sanoi samaa Kehystä.

Onpa kyse tunnettuudesta, osaamisesta tai palveluasenteesta, Kehy saa selvästi Wirmaa paremmat arviot. Kehyn ammattitaitoon luotetaan laajasti, Wirman asiantuntemusta taas moni epäilee.

Wirman kannalta ehkä hälyttävin tieto on, että melkein puolet vastaajista arvioi, etteivät Wirmaa kiinnosta yrittäjän asiat. Pitkän historian omaavalla Kehyllä luku oli alle 30 prosenttia.

Sekä Wirmalla että Kehyllä asiakkaiden tyytyväisyys vaihtelee laidasta laitaan. Kummankin arvosanakirjo venyy nelosesta kymppiin.

Esimerkiksi lappeenrantalaisen HH-kuriirin uusi yrittäjä Jukka Jyrkinen on tyytyväinen kokemuksiinsa Wirman kanssa.

– Koulutustarjonta on ollut ajankohtaista ja hyvää. Olen erittäin tyytyväinen Venäjään ja kaupankäyntiin liittyviin koulutuksiin. Ne ovat ilmaisia, ja niihin on helppo osallistua.

– Koulutustilaisuuksissa olen tavannut myös muita yrittäjiä. Ne ovat hyviä paikkoja tutustua ja vaihtaa kokemuksia.

Tilitoimisto Koivikon Manta Oy:n yrittäjä Johanna Ahonen taas ei juurikaan arvosta Wirman toimintaa.

– Toiminta ei vakuuta, siellä ei ole riittävästi osaamista ja ammattitaitoa. En usko, että Wirman toiminnasta on mitään hyötyä pienemmille yrityksille, Ahonen kritisoi.

Omaa Puumelli Ky puusepänverstastaan pyörittävä ruokolahtelainen Heikki Nevalainen on tyytyväinen Kehyltä saamaansa palveluun.

– Perustin yrityksen 1996, mutta ilman Kehyä olisi perustamatta jäänyt. Sain opastusta ja rahoitusta yritystoiminnan aloittamiseen ja olen erittäin tyytyväinen. Ihan äskettäin sieltä tuli myös yhteydenotto ja yritysvierailu.

– Kehy on palannut juurilleen ja minulla on se mielikuva, että harharetkistä on otettu opiksi.

Tilitoimistoa Imatran Vuoksenniskalla vetävä Liisa Kosunen on pettynyt Kehyn toimintaan.

– Minusta tuntuu, että Kehyssä ei arvosteta Vuoksenniskaa. Tämä on aika yleinen ajattelumalli Niskalla. Vain Imatrankosken kehittäminen kiinnostaa. Yrittäjiä on jopa neuvottu sijoittumaan muualle kuin Vuoksenniskalle.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari, Harri Manskinen