Konsultti esittää uutta yhtiötä Lappeenrannan lentokentälle

LENTOLIIKENNE. Erillinen yhtiö pyörittäisi toimintaa ja kantaisi taloudellisen vastuun.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Konsultti esittää Lappeenrannan lentokenttää erillisen yhtiön hoidettavaksi. Kentän liiketoimintasuunnitelmaa päivittänyt konsulttiyhtiö NAG Oy maalailee kentästä halpalento- ja tilauslentokenttää. Sen omistaisi erillinen yhtiö, ei enää Finavia. Konsultti teki 100 000 euroa maksaneen selvityksen Wirman toimeksiannosta.

Suomen lentokenttäverkoston kehittämistarpeita ja mahdollisuuksia selvitetään parhaillaan kansallisesti. Lappeenrannan kenttä on yksi Finavian ylläpitämistä kansalliseen verkostoon kuuluvista alueellisista lentokentistä.

Finavia ja Lappeenrannan kaupunki ovat käyneet neuvotteluja Lappeenrannan kentän yksityistämisestä, koska kenttä ei ole nykyisellä toimintamallilla kannattava. Yhteistä näkemystä ei ole vielä löytynyt, mutta konsultti peräänkuuluttaa muutoksia lentokentän toimintarakenteessa, sekä rohkeita, alueen omista strategisista linjauksista lähteviä toimenpiteitä.

 

Konsultin esittämä erillinen yhtiö tarkoittaisi käytännössä mitä todennäköisimmin uutta Lappeenrannan kaupungin omistamaa ja pääomittamaa yhtiötä. Se ottaisi riskin markkinaehtoisen toiminnan kannattavuudesta.

Toimintamalli perustuisi kilpailukykyisiin liikennöintimaksuihin, räätälöityihin maa- ja matkustajapalveluihin sekä sujuviin maayhteyksiin lentokentälle. Konsultti arvelee, että selkeä omistus- ja kehitysvastuu helpottaisi yksityisten sijoittajien mukaan saamista lentokentän kehittämiseen myöhemmässä vaiheessa.

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen sanoi Etelä-Saimaalle aiemmin syksyllä, että Lappeenrannan kenttä voisi olla Finavian ylläpitämän kotimaan kenttäverkoston ulkopuolella, koska kentältä ei lennetä kotimaan reittejä. Savolaisen mukaan Finavia voisi edelleen tuottaa lennonjohto- ja muut lentoaseman pitoon liittyvät tekniset palvelut.

 

Konsultin ehdotus esiteltiin maanantaina Lappeenrannan kaupunginhallitukselle. Se tulee myöhemmin hallituksen varsinaiseen käsittelyyn. Kentän tulevaisuutta ei helpottanut Air Balticin viimeviikkoinen ilmoitus lentojensa lopettamisesta ensi tammikuussa.

Sen jälkeen Lappeenrannasta liikennöi säännöllisesti vain Ryanair, joka samaan aikaan miettii lentoreitin aloittamista Pietarista Dubliniin. Lappeenrannan kaupunki on viime vuosina tukenut lentoliikennettä puolella miljoonalla eurolla vuosittain.

Heikki Sopanen