Kuudessa vuodessa pitää tapahtua paljon

Etelä-Karjala. Uusi maakuntajohtaja aloitti maanantaina. Työlistan kärjessä on Venäjää, Kuutostietä ja kauppapaikkojen kaavoitusta.

TIMO LAITAKARI

Matti Viialaisen ensimmäinen työpäivä Etelä-Karjalan maakuntajohtajana alkoi kotoisissa tunnelmissa sote-torailulla: valtuutettu Heikki Tanninen (sd.) kävi heti maakuntavaltuuston ensimmäisessä puheenvuorossa tunteella läpi Eksoten ja Imatran suhdetta.

– Mikkelin ja Savonlinnan välillä se oli paljon pahempaa, Viialainen kuittasi kokouksen jälkeen.

Juuri turhautuminen Etelä-Savon kahden seutukunnan riitelyyn sairaanhoitopiireistä oli yksi syy, joka sai Viialaisen vaihtamaan maisemaa.

Valtuustolle Viialainen kertoi haluavansa nostaa Etelä-Karjalan Suomen maakuntien kärkijoukkoon eli sijoille 3.-5., kun mittarina ovat talous ja väestökehitys.

Matti Viialainen, mitkä ovat ensimmäiset asiat, joiden kimppuun Etelä-Karjalassa hyökkäät?

– Vaihemaakuntakaavan valmistelu ja kauppapaikkojen turvaaminen. Kuutostien saaminen valtion vuoden 2015 talousarvioon. Ja sitten tämä Venäjä-ohjelma niin, että meidän rajanylityspaikkamme saavat lisärahoitusta sekä teihin että rakennuksiin ja laitteisiin.

Reilut kuusi vuotta sitten aloitit Etelä-Savossa maakuntajohtajana. Mitkä ovat ne asiat, jotka nyt Etelä-Karjalan maakuntajohtajana aiot tehdä toisin?

– Täällä Venäjä-yhteistyö on paljon suuremmalla sijalla. Ei sitä tarvitse toisin tehdä, mutta työajasta se vie selvästi suuremman osan kuin Etelä-Savossa. Meillä on oma noin sadan miljoonan euron ohjelma liitossa hallinoitavana, ja sen rahan viisas käyttö vaatii panostusta.

– Vielä siihen mitä tekisin toisin. Siitä on huolehdittava, että kaikki yhdeksän jäsenkuntaa ovat mukana maakuntaliiton sykkeessä.

Edeltäjäsi Timo Puttonen puhui lähtöhaastattelussaan vähättelevästi viherpiipertäjistä. Miten itse suhtaudut viherpiipertäjiin?

– Kehittämisen ja suojelun täytyy olla tasapainossa eikä niin, että suojelu kävelee kaiken kehittämisen yli. Meillä suojeluasiat ovat varsin hyvässä kunnossa Suomessa, mutta tuo Pien-Saimaa ainakin tarvitsee puhdistamista. Että kyllä tässä tarvitaan sekä vihreää että vähän muunkin väristä kasvua.

Maanantai on ensimmäinen työpäiväsi. Milloin on viimeinen ja mitkä asiat pitää siihen mennessä olla hoidettuina?

– 2019 meillä on varmasti se tilanne, jossa uusi, seuraavan hallituksen jälkeisen hallituksen ohjelma on kirjoitettu. Ehkä se olisi sellainen taitekohta… Silloin on tapahtunut isoja asioita: Kuutostie on kunnossa, kaksoisraidetta viimeistellään, viisumivapaus on toteutunut ja rajanylityspaikat on laitettu siihen kuntoon, että ne kykenevät ottamaan vastaan sen kaksin- tai kolminkertaisen liikenteen.

Matti Viialainen

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja 1. joulukuuta 2013 alkaen.

Siirtyi tehtävään Etelä-Savon maakuntajohtajan paikalta 60-vuotias valtiotieteen maisteri.

Koti Puumalan Lintusalossa, työsuhdeasunto Lappeenrannassa.

Toiminut 1990-luvulla vasemmistoliiton puoluesihteerinä ja 2000-luvulla SAK:n apulaisjohtajana.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari