Lappeen kirkko saa uudet tekstiilit

Lappeenranta. Kirkkotekstiilit uusitaan seurakunnan 600-vuotisjuhlien kunniaksi vuoteen 2015 mennessä. Tekstiilit suunnittelee ja toteuttaa tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Lappeen Marian kirkkoa komistavat uudet kirkkotekstiilit vuonna 2015. Lappeen seurakunta viettää samana vuonna 600-vuotisjuhlaa.

Mikäli yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyy talousarvioon tekstiileihin esitetyn 50?000 euron määrärahan, kirkon tekstiilit uusitaan juhlavuoteen mennessä.

Lappeen seurakuntaneuvosto esitti kilpailutuksen jälkeen kirkkotekstiilien suunnittelijaksi ja toteuttajaksi Helena Vaaria. Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi esityksen.

 

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on tehnyt kirkkotekstiilejä muun muassa Helsingin Paavalinkirkkoon ja Siuntion Pyhän Pietarin kirkkoon. Tänä vuonna hän suunnitteli tekstiilit Haminan Marian kirkkoon.

Vaari on suunnitellut ja toteuttanut myös Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen liturgisen asun. Vaarin käsialaa on lisäksi Namibian evankelis-luterilaisen kirkon piispan liturginen asu.

-Kirkkotekstiilit ovat kirkon kaunistajia, jumalanpalveluksen arvon kohottajia ja käyttötekstiilejä.

Vaari haluaa, että hänen tekstiilinsä omalla tavallaan antavat henkistä voimavaraa kaikille ja kertovat kristinuskon sanomaa symboleillaan ja estetiikallaan, kuin rukouksena.

-Symbolit eli vertauskuvat ovat kristinuskon äidinkieltä. Symbolit tuovat kirkkovuoden sanoman lähelle ihmistä ja auttavat ymmärtämään kirkkovuoden eri värien tarkoitusta.

 

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari aloittaa Marian kirkon tekstiilien suunnittelun tammikuussa. Silloin hän tapaa muun muassa Lappeen kirkkoherra Mika Lehtolan.

-Jokainen kirkkohan ja seurakunta on erilainen.

Vaari on kertaalleen käynyt Lappeen kirkossa. Se tapahtui, kun tarjouskilpailu alkoi. Lappeen seurakunta kilpailutti tekstiilien valmistajan tänä syksynä.

-Kävin kuvaamassa kirkkoa ja kaikkia sen yksityiskohtia. Kun saan tammikuussa enemmän tietoa ja aineistoa, siitä alkaa ajatusmyllerrys luonnokseksi.

Lappeen Marian kirkon kirkkotekstiilit uusittiin viimeksi vuonna 2002. Kirkkotekstiileistä uusittiin vain osa.

Lappeen Marian kirkko ja tapuli maalattaneen 600-vuotisjuhlien kunniaksi. Työn on arvioitu maksavan noin 100?000 euroa.

 

Helena Vaari

Syntynyt 1963 Koski HI.

Taiteilijanimi on Helena Vaari.

Perheeseen kuuluvat aviomies Hannu Silventoinen ja kolme lasta.

Studio Tekstiilisuunnittelu Helena Vaari-Silventoinen.

Lähde: Helena Vaarin CV.

Heikki Sairanen