Lappeenranta on valmis ottamaan 20 syyrialaista

Lappeenranta. Pakolaisten tulosta ei ole vielä mitään tietoa. Valtio maksaa ensi vuonna kunnille korotettua korvausta. Syyrian sisällissota on ajanut miljoonia pois kodeistaan.

Timo Laitakari

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki on valmis neuvottelemaan 20 syyrialaisen kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta. Kaupunginhallitus päätti myönteisestä kannasta pakolaisten ottamiseen maanantaina.

Pakolaisista noin puolet voi olla lapsia. Edellytyksenä vastaanottamiselle on, että kaupunki saa valtiolta erilliskorvaukset vuoden 2014 osalta. Päätös koskee vain vuotta 2014.

Kyse on vasta periaatepäätöksestä: kiintiöpakolaisten mahdollisesta sijoittamisesta Lappeenrantaan neuvotellaan aina erikseen.

Kaupunginhallituksessa vain perussuomalaisten Jani Mäkelä vastusti pakolaisten vastaanottoa. Hän perusteli tätä kaupungin vaikealla taloustilanteella.

Tähän mennessä Syyrian sisällissodassa arvioidaan kuolleen yli 120?000 ihmistä. Lisäksi kodeistaan on paennut noin yhdeksän miljoonaa ihmistä.

Syyrian sodan ja pakolaiskriisin vuoksi Suomi on kasvattanut pakolaiskiintiötään ensi vuonna 300 hengellä. Vuonna 2014 Suomi sitoutuu ottamaan vastaan yhteensä 1?050 pakolaista normaalin 750:n sijaan. Jotta lisääntynyt joukko saataisiin sijoitetuksi, valtio maksaa ensi vuonna kunnille selvästi tavallista suuremmat korvaukset pakolaisista.

Lappeenrantakin saisi pakolaisista ensi vuonna porkkanarahana 20?000 euron kertakorvauksen ja lisäksi kustakin pakolaisesta noin 3?000 euron vuosikorvauksen. Alle seitsemänvuotiaista lapsista korvaus on suurempi, 8?000 euroa. Ensi vuoden jälkeen korvaukset palaavat normaalille tasolle eli 2?300 euroon ja lapista 7?000 euroon.

Kunnat ja Kuntaliitto ovat kritisoineet pakolaisista maksettavien korvausten pienuutta. Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen arvioi, että korvaukset kattavat pakolaisista kunnalle aiheutuvat kulut sinä aikana, kun korvauksia saadaan.

Taloudellinen riski on kaupungin kannalta siinä, että kun korvaukset kolmen vuoden kuluttua loppuvat, pakolainen ei pääse tai hakeudu töihin. Tässä tilanteessa kaupunki voi joutua maksamaan toimeentulotukea.

Heinonen pitää syyrialaisia tässä mielessä hyvänä ryhmänä: joukossa on koulutettuakin väkeä ja näin mahdollisuudet työllistymiseen ovat hyvät.

Pakolaisten ottamisessa on Heinosen mukaan Lappeenrannan kohdalla kyse myös yhteiskuntavastuun kantamisesta. Muun muassa sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on vedonnut kuntiin pakolaisten vastaanottamiseksi.

Heinonen kertoo, että Lappeenrannan edellytykset pakolaisten vastaanottamiseksi ovat hyvät. Kaupungissa on jo valmiina hyvät maahanmuuttopalvelut, eli uusia henkilöitä ei tarvitse välttämättä palkata. Myös kouluilla on valmiudet tarjota paikka valmistavaan opetukseen enintään kymmenelle lapselle.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari