Lipun hinnat heilahtavat ylös

Lappeenranta.Kulttuuritoimi etsii lisää tuloja. Sisäänpääsy konserttiin, museoon ja teatteriin kallistuu ensi vuonna.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Kulttuuripalvelut kallistuvat Lappeenrannassa ensi vuonna. Pääsylipun hinta nousee sekä museoon, kaupunginorkesterin konserttiin että kaupunginteatteriin. Orkesteri alkaa myös tarjota huokeampia konsertteja.

Prosentuaalisesti eniten pääsylipun hinta nousee konserteissa ja museoissa, joissa talvilipun hinta nousee yli kymmenen prosenttia ja kesälipun runsaat seitsemän prosenttia. Teatterilipun hinta nousee viitisen prosenttia.

— Hintaa ei ole nostettu vähään aikaan. Hinnoittelun yhtenäistämistäkin on mietitty, sillä on tullut palautetta, että hinnat ovat edulliset ja että enemmänkin voisi maksaa, museotoimenjohtaja Päivi Partanen kertoo.

 

Hinnankorotusten taustalla on kulttuuritoimen tulojen lisääminen. Kaupunginvaltuusto edellyttää kulttuuritoimelta viiden prosentin kasvua seuraavana kolmena vuotena. Tuotto on 1,5 miljoonaa euroa tänä vuonna.

— Pääsylippujen hintojen pitäisi olla kohtuulliset, mutta muita tulonhankkimiskeinoja kuin lipun hinnan nostaminen ei taidelaitoksilla oikeastaan ole käytössä, kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen sanoo.

Lappeenrannan kaupunginteatterin pääsylippujen hinnat ovat olleet tuntuvasti esimerkiksi Teatteri Imatran hintoja huokeammat. Imatralla sisäänpääsy museoihin on sen sijaan ilmaista toisin kuin Lappeenrannassa.

 

Orkesterin tarjonta eriytyy lipun hinnan perusteella. Erikoiskonsertit ovat nykyistä kalliimpia, mutta samalla ohjelmistoon tulee myös halpoja päiväkonsertteja. Peruskonsertin lipun hinta nousee 25:stä 28:aan euroon.

Vesalaisen mukaan hinnannousu takaa huippusolistien vierailut konserteissa jatkossa. Toivottu joustava hinnoittelu esimerkiksi halvemmista viime hetken lipuista on intendentistä väärin ajoissa lipun ostaneita kohtaan.

Kulttuuritoimi on pohtinut joustavaa, katsomopaikkaan ja varausajankohtaan perustuvaa hinnoittelua Lappeenrannassa. Aiemmin sen hyötyjen puolesta on puhunut esimerkiksi kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen.

 

Museo aikoo satsata myös museokauppaan. Partasen mukaan kauppa on laadukas muihin vastaaviin verrattuna, sillä oma kokoelma on esillä ja omia tuotteita on paljon. Tuotteita voi myös lisätä verkkokaupassa.

— Meillä on henkilö, joka hoitaa sitä. Hyvä esillepano, monipuolinen valikoima ja sopiva hinnoittelu auttavat. Odotukset ovat realistiset, mutta jos museokävijöitä tulee lisää, kaupan tuloa voi nostaa, Partanen kertoo.

Kulttuurilautakunta käsittelee kulttuuripalveluille suunniteltuja uusia pääsymaksuja ensi tiistaina.

 

Pääsyliput

Museo

Peruslippu ollut kesällä 6,50 euroa (eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 5,50) ja talvella 4,50 (eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 3,50), ensi vuonna hinta nousee 0,50 euroa. Peruslipulla on päässyt sekä Etelä-Karjalan museoon että taidemuseoon. Alle 16-vuotiaat pääsevät museoihin ilmaiseksi.

Orkesteri

Peruslippu ollut 25 euroa (eläkeläisiltä 17), ensi vuonna 28 euroa. Viihde- ja muut erikoiskonsertit ovat olleet peruslippua kalliimpia jo nyt, samoin kamarimusiikkikonsertit. Alle 16-vuotiaat ja musiikkipiston oppilaat pääsevät konsertteihin ilmaiseksi. S-etukortilla lipusta on saanut alennusta 4 euroa.

Teatteri

Peruslippu (syyskaudella) ollut näytelmästä (oma tuotanto) riippuen 16—20 euroa (erityisryhmiltä 12—18), ensi vuonna nousee viisi prosenttia, mikä tarkoittaa yhden euroa nousua.

Petteri Värtö