Categories
Artikkelit

Museoviraston arvokohteet Senaatti-kiinteistöille

Arvokiinteistöt. Kohteiden joukossa ovat myös Luumäen Kotkaniemi sekä Parikkalan Koitsanlahden hovi. Museovirasto toivoo yhä Kotkaniemi-säätiön ottavan kartanon hoitoonsa.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

 

Hallitus on päättänyt Museoviraston 47 arvokiinteistön siirtämisestä Senaatti-kiinteistöille. Vuoden alussa omistajaa vaihtavat muun muassa Turun linna, Olavinlinna ja marsalkka Mannerheimin synnyinkoti Louhisaari. Museovirasto vuokraa kiinteistökohteista osan.

 

Siirrettäviin arvokohteisiin kuuluvat myös Luumäen Kotkaniemi sekä Parikkalan Koitsanlahden hovi. Museovirasto vuokraa Kotkaniemeä Senaatti-kiinteistöiltä — mutta vain väliaikaisesti.

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet haaveilee yhä, että Kotkaniemi-säätiöstä tulisi kartanon uusi isäntä.

— On selvää, että Museovirasto ei ala pitää Kotkaniemeä auki. Aloitamme vuoden vaihteen jälkeen neuvottelut säätiön kanssa.

Niin ikään Koitsanlahden tilanne on epäselvä. Museovirasto on esittänyt Senaatti-kiinteistöille toiveen, että Koitsanlahden hovia tarjottaisiin Parikkalan kunnan hoitoon. Kostetin mielestä se olisi hyvä vaihtoehto.

 

Museovirasto huolehtii yhä kiinteistöjen kulttuuriperinnön ja ympäristön suojelusta, restauroinnista sekä valvonnasta. Omistuksen keskittämisellä pyritään muun muassa tehostamaan arvokohteiden kunnostusta. Kiinteistöjen yhteenlaskettu arvo on karkean arvion mukaan noin 93 miljoonaa euroa.

 

Kiinteistöjen omistajanvaihdoksen yhteydessä Metsähallitukselle siirretään Museoviraston 37 kulttuurikohdetta, jotka ovat muun muassa esihistoriallisia kalmistoja, asuinpaikkoja ja linnavuoria.

On selvää, että Museo-

virasto ei ala pitää Kotka-

niemeä auki.

Juhani Kostet

 

 

 

Koitsanlahden hoville etsitään uutta omistajaa

Parikkalalainen Koitsanlahden hovi siirtyy Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille.

Senaatti-kiinteistöt etsii yhdessä Museoviraston kanssa uutta omistajaa Koitsanlahdelle. Tavoitteena on löytää hoville mahdollisimman pian omistaja ja käyttäjä, joka voisi pitää kohdetta yleisölle avoimena.

Koitsanlahden omistuksen siirto on osa laajaa operaatiota, jossa Museoviraston hallinnassa olevat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat valtion kiinteistöt siirtyvät 1.1.2014 lukien Senaatti-kiinteistöille ja Metsähallituksen luontopalveluille.

 

Osa kohteista on luokiteltu sellaisiksi, joiden omistus on välttämätöntä säilyttää valtiolla. Näitä strategisia kohteita ovat mm. Ainola Sibeliuksen koti (Järvenpää), Hvitträsk (Kirkkonummi), Hämeen linna, Lyytikkälän talo (Mikkeli), Olavinlinna (Savonlinna), Paikkarin torppa (Lohja), Turun linna sekä Urho Kekkosen museo Tamminiemi (Helsinki). Museovirasto vuokraa nämä kohteet Senaatti-kiinteistöiltä ja vastaa edelleen niiden avoinna pidosta.

Ei-strategisiksi kohteiksi on luokiteltu mm. Anjalan kartano (Kouvola) ja Kotkaniemi (Luumäki). Nämä Museovirasto vuokraa takaisin väliaikaisesti Senaatti-kiinteistöiltä siihen asti, kunnes irtain omaisuus on siirretty pois kohteista tai niille on löydetty sopiva toimintaa jatkava omistaja.

Metsähallituksen luontopalveluille siirtyvät mm. Kärnäkosken linnoitus Savitaipaleelta sekä Astuvansalmen kalliomaalausten suoja-alue Mikkelistä. Metsähallitus vastaa kohteiden kiinteistönhoidosta ja ylläpidosta.

 

Jenni Hirvinen