Pysäköinti siirtyy maan alle

Lappeenranta. Keskustassa on menossa ja tulossa parkkitalorakentamisen buumi. Nyt pysäköintitaloja on kaksi, rakenteilla on yksi ja suunnitteilla kolme.

Heikki Sairanen

Lappeenranta vyöryy maan alle. Lappeenrannassa on menossa valtava parkkitalorakentamisen buumi. Pysäköintitiloja rakennetaan maan alle suuren kaupungin tyyliin.

Kansalaiskeskustelussa pysäköintipaikkojen lisäämistä on pidetty ylenmääräisenä, kuin kaupungilta olisi mopo karannut käsistä.

-Kaikki tulee tarpeeseen, vastaa Williparkin toimitusjohtaja Mikko Hietamies.

Hänen mukaansa parkkitalojen rakentaminen ei ole lappeenrantalainen ilmiö. Myös muualla Suomessa ja koko Euroopassa autopaikkoja rakennetaan nyt maan alle.

-Pois silmistä, ja pois maan päältä.

Tällä hetkellä kaupungin keskustassa on kaksi Williparkin hallinnoimaa pysäköintitaloa: Toriparkki kauppatorin laidalla ja Technoparkki Vapaudenaukiolla.

Technoparkki II:n rakentaminen Vapaudenaukiolta Raatimiehenkadulle asti on jo käynnistynyt. Se on jatkoa Technoparkki I:lle.

Näihin kahteen tulee maanalaisia parkkipaikkoja kaikkiaan noin 400.

Maanalainen rakentaminen ei ole halpaa. Hietamiehen mukaan Lappeenrannassa se on kuitenkin suhteellisen edullista verrattuna moneen muuhun kaupunkiin.

Williparkin toimitusjohtaja kertoo, että esimerkiksi Tampereella Hämeenkadulla yksi paikka saattaa maksaa 70 000-80 000 euroa.

-Lappeenrannassa Vapaudenaukiolla yhden paikan hintalapuksi tulee noin 26 000 euroa. Vapaudenaukiolla maaperä on aivan toista luokkaa kuin jos jouduttaisiin rakentamaan peruskallioon kuten Tampereella.

Lappeenrannan keskustaan on suunnitteilla kolme parkkitaloa. Jos suunnitelmat toteutuvat, Technoparkin pysäköintitalot laajenevat Raatimiehenkadun ja Kirkkokadun väliin tulevalle Pormestarinparkille.

-Sen toteutus tulee nykytiedon valossa ajankohtaiseksi aikaisintaan 2015 ja valmiina se olisi seuraavana vuonna, Hietamies sanoo.

Muita Williparkin pysäköintitalohankkeita ovat Cityparkki ja kauppatorin Toriparkki. Kohteiden aikataulu riippuu kortteleiden kiinteistöjen ratkaisuista.

Cityparkista Williparkin käyttöön on tulossa näillä näkymin 60-100 autopaikkaa. Toriparkin kahteen tasoon rakennettavaan halliin on tulossa noin 300 autopaikkaa.

Williparkin pysäköintitalot

Toriparkki 400 autopaikkaa.

Technoparkki 104 paikkaa.

Technoparkki II (rakenteilla) 300 paikkaa.

Toriparkki (suunnitteilla) 300 paikkaa.

Cityparkki (suunnitteilla) noin 120-140 paikkaa.

Pormestarinparkki (suunnitteilla) 130 paikkaa.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen