Tangon tumma valttiässä

Lappeenranta. Hemmi Lumberg viihdytti aikoinaan tanssikansaa taiteilijanimellä Kalevi Usma. Nykyään hän laulaa vain omaksi ilokseen.

Kirjoittaja:
TIINA SUOMALAINEN

Joka sunnuntai Hemmi Lumberg, 65, tarttuu mikrofoniin ja alkaa laulaa. 600 watin pöntöistä kaikuu syvän melodinen ääni, jonka kuulevat vain tuvan satavuotiaat hirsiseinät.

-Meillä oli tapana vaimoni Sirkan kanssa laulaa yhdessä. Hänen kuoltuaan vuonna 2010 olen pitänyt sunnuntaikonsertin vain itselleni. Laulan läpi 30-60 laulua, vanhaa ja uutta tanssimusiikkia ja iskelmää.

Lumberg valittaa, ettei ääni soi enää sävykkäänä.

-Siitä puuttuu ansatsi.

 

Toista oli ennen.1960, -70 ja vielä -80 luvuillakin Hemmi Lumberg kiersi Suomea ristiin rastiin esiintyen tanssilavoilla ja ravintoloissa. Silloin hänet tunnettiin taiteilijanimellä Kalevi Usma. Yhtyeineen hän esitti tanssi- ja iskelmämusiikkia tangosta foxtrotin kautta jazziin.

Kalevi Usma -nimen keksivät Toivo Kärki ja Jorma Weneskoski, joiden talliin Lumberg kuului.

-Mainoksessani luki ”Tangon tumma valttiässä”, ja ison pataässän sisällä komeili kuvani.

Lumbergin tarinoissa vilahtelee monia suuria nimiä. Samaan Kuusankosken tangotalliin kuuluivat muun muassa Taisto Tammi, Esko Rahkonen, Tamara Lund ja Anneli Sari.

-Ne olivat romanttisia ja rankkoja aikoja. Silloin vedettiin 25-30 keikkaa kuukaudessa. Rahaa tuli ja meni.

Lumberg myös levytti. Hänen ensimmäinen pitkäsoittonsa oli nimeltään Nyt tanssimaan vuodelta 1978.

-Se purkitettiin yhdellä kertaa kahdessa ja puolessa tunnissa. Nopeudesta mainittiin Suosikissakin. Siihen aikaa mentiin studioon hyvin valmistautuneena. Korkeintaan hiottiin jotakin konsonantin paksuutta.

 

Kiertue-elämä vaati veronsa. Vuonna 1986 Lumberg joutui lopettamaan terveyssyistä.

-Lääkäri sanoi, että kuule ukko, sinun keikat on tehty. Se oli rankka paikka, sillä musiikki oli ollut elämäni sisältö. Perhe ja lapset olivat tulleet siinä sivussa.

Nykyistä tanssi- ja iskelmämusiikkia Lumberg ei arvosta kovin korkealle.

-Sanoitukset ovat köyhtyneet. Lauluääntä enemmän pannaan painoa pukeutumiselle ja muulle rekvisiitalle. Miehet laulavat kuin naiset, vetävät falsetilla, ja naisen piipittävät kuin pikkutytöt. Ajattelepa vaikka Laila Kinnusta. 18-vuotiaana hän lauloi jo kuin nainen.

Lumbergin eläkepäivät kuluvat vanhaa taloa hoitaen, kävelylenkkejä tehden ja muita leskiä tapaillen. Hän miettii, että olisi kiva koota paikallisista muusikoista bändi ja kiertää esiintymässä vaikkapa häissä. Se toisi myös vaihtelua leskimiehen elämään.

-Sirkan äkillinen poismeno otti koville. Ehdimme olla yhdessä 43 vuotta.

Joskus sunnuntaisin Lumberg laulaa myös Sirkan lauluja. Silloin nousevat kyyneleet silmiin.

 

Hemmi Lumberg

Syntynyt Lemillä 1948.

Opiskeli laulua Pauli Helkiön ja Ture Aran johdolla.

Keikkaili vuosina 1963-1986.

Asuu Lappeenrannassa.

Viisi lasta ja viisi lastenlasta.

Ex-nyrkkeilijä, poliisi Riku Lumbergin isä, taiteilija Kiba Lumbergin veli.

Tiina Suomalainen