Buurin kertomus on yksi monista

Anne Kokkonen

Kirjoittaja:
Savitaipale. Vaiettu vuosi – Savitaipaleen rintama 1918 -kirjan kirjoittanut Pentti Pylkkö tuntee lemiläisten kertomukset. Samanlaisia silminnäkijähavaintoja löytyi kirkon palosta runsaasti.

-Buurin kertomus on vain yksi monista. Kyseessä oli selvä fakta, jonka esittäjiä en lähtenyt kirjassa erittelemään, Pylkkö toteaa.

Näyttö valkoisten tykkitulen seurauksista on kiistaton. Pylkkö kertoo kuitenkin törmänneensä myös lukuisiin lähteisiin, jotka osoittavat syyttävällä sormella punaisia.

-Tekisin kardinaalivirheen, jos jättäisin kertomatta näistä asioista.

Pylkkö toteaa kirjassaan, ettei mistään ole löytynyt yhtään silminnäkijäkuvausta siitä, että punaiset olisivat sytyttäneet kirkon. Silti hän pitää mahdollisena sitä, että punaiset olisivat jotenkin edesauttaneet kirkon paloa.

-Monella muulla paikkakunnalla punaiset polttivat tai yrittivät polttaa kirkon, miksei näin olisi tapahtunut Savitaipaleella?

Palavan kirkon tornin nopea romahtaminen esimerkiksi viittaa Pylkön mielestä siihen, että kirkossa on saatettu säilyttää räjähteitä ja helposti syttyviä tavaravarastoja.

Anne Kokkonen