Lisää liikkumatilaa rajan pintaan

Raja. Rajavyöhyke kapenee useassa kohdassa Etelä-Karjalassa. Vyöhykelupien tarve vähenee.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Marjastajat, kalastajat ja muut luonnossa liikkujat saavat lisää vapautta rajan pinnassa kulkemiseen. Rajavyöhyke kapenee Lappeenrannassa, Imatralla, Parikkalassa ja Rautjärvellä useassa kohdassa.

Suuri osa muutoksista koskee alueita, joissa yleisessä käytössä olevia teitä ja vesiväyliä kulkee rajavyöhykkeellä. Vapaan liikkumatilan lisääntyessä ihmisten ei tarvitse hankkia yhtä paljon vyöhykelupia, ja toisaalta tahattomia rajarikkomuksia tulee harvemmin.

 

Samalla uudistukset keventävät rajavartiolaitoksen hallinnollista työtä, kun vyöhykelupien tarve vähenee.

Lappeenrannassa rajavyöhyke kapenee Suokumaanjärven alueella, Valkjärvellä, Myttylässä, Ristisaarensuolla, Timperintiellä, Räyskyssä sekä Kotilampi—Väkeväntie-välillä.

Rautjärven alueella rajavyöhyke kapenee muun muassa Kangaskoskella sekä Metsäkylässä. Parikkalassa puolestaan Nivankankaalla.

Imatran rajanylityspaikalla valtakunnan rajan ylittävä tie ja rautatie ovat jatkossa rajavyöhykkeen ulkopuolella.

Rajavyöhyke kutistuu kaikkiaan 14 kunnan alueella. Muutoksia on luvassa niin maa- kuin merialueilla. Muutokset astuvat voimaan helmikuun alussa.

 

Rajavyöhykkeen takarajalle on luvassa uudenlaisia merkkejä. Takarajalla oleviin puihin maalataan keltainen rengas tai niihin kiinnitetään keltaisesta muovinauhasta tehty rengas. Jatkossa maastoon voidaan pystyttää myös pylväitä, ja keltaisten renkaiden materiaali voi olla muutakin kuin muovia.

Lisäksi teillä ja muilla kulku-urilla rajavyöhyke voidaan merkitä puomilla.

Rajavyöhykettä on kavennettu määräajoin. Edelliset tarkistukset tehtiin vuosina 2005 ja 2009.

Kaisa Juntunen