Suoramyynti kannattavinta

Lappeenranta. Kuorttisen luomukanala asioi suoraan kauppojen kanssa ja on siten välttynyt tuottajahinnan laskulta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Eteläkarjalaiset luomumunat ovat suoramyynnin avulla välttyneet tuottajahintojen viimeaikaiselta pudotukselta. Pakkaamot ovat maksaneet tuottajille aiempaa vähemmän ja puhuvat kananmunien ylituotannosta.

Lappeenrannan Partalassa toimiva Kuorttisen luomukanala myy suuren osan tuottamistaan munista itse kauppoihin.

Tilan markkinointivastaava Janne Rautakannel kertoo, että näin kulut on pidetty kurissa, hinta saatu kilpailukykyiseksi ja asiointi kauppojen kanssa sujuu mutkattomasti.

Yhteyksien luominen kauppoihin on hänen mukaansa vaatinut vuosien sitkeän työn. Se on kuitenkin lopulta kannattanut.

-Suoramyynnin avulla olemme saaneet vakiintuneen asiakaskunnan.

Kananmunien viimeaikainen hinnanlasku koskettaa Rautakanteleen mukaan niitä luomukanaloita, jotka myyvät pakkaamoille. Tällaisia ovat lähes kaikki kanalat.

-Pakkaamot ovat laskeneet tuottajien luomumunista saamaa hintaa 70 senttiä kilolta. Se on todella suuri pudotus.

Hinta ei suoramyynnissäkään ole nousemaan päin. Rautakannel kertoo, että kaupat ovat viime aikoina kyselleet hintojen perään.

 

Kuorttisen kanala on syyskuusta lähtien tuottanut kananmunia tavanomaista vähemmän, koska yksi kanaloista on ollut peruskorjauksessa. Tilalla on nyt ollut kymmenisen tuhatta kanaa, kun niitä normaalisti on puolitoistakertainen määrä.

Ne munat, jotka jäävät jäljelle kauppojen suoramyynnistä ja tilamyymälästä, on aiemmin myyty pakkaamoille. Ylimääräisiä ei ole Rautakanteleen mukaan viime aikoina jäänyt.

Tila päässee täyteen tuotantoon maaliskuuhun mennessä, jolloin nuoret kanat alkavat munia täysikokoisia munia.

Kuorttisen tila on luomukanaloiden luokassa maan toiseksi suurin sekä ainoa laatuaan laajalla alueella itäisessä Suomessa. Virikehäkkikanaloihin verrattuna se on pienenpuoleinen.

 

Tilan kanat ruokitaan pääosin omilla pelloilla tuotetulla luomurehulla. Kanat pääsevät ulos kesäkuun alussa, kun muuttolintukausi on päättynyt. Kanat ovat ulkona lokakuun alkuun saakka.

Kuorttisen tila toimittaa munia kauppoihin lähinnä Etelä-Karjalassa ja pääkaupunkiseudulla sekä ruokapiireille.

Ilpo Leskinen