Categories
Artikkelit

Kirjoittajat saivat uutta virtaa Lappeenrannassa

Lappeenranta. Kirjoittajayhdistys Paltta muutti uusien innokkaiden jäsenten ansiosta Kymenlaaksosta Etelä-Karjalaan.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Kirjoittajayhdistys Paltan toiminta on viime aikoina aktivoitunut etenkin Lappeenrannassa. Yhdistyksen kotipaikka oli pitkään Kouvola, mutta viime viikonlopun vuosikokouksessa Paltta päätettiin siirtää Lappeenrantaan. Myös uusi johtokunta koostuu pääosin lappeenrantalaisista.

— Paltta palasi tavallaan juurilleen, sillä se perustettiin vuonna 1963 Joutsenossa, yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Kattelus kertoo.

Palttaan on liittynyt viime aikoina poikkeuksellisen paljon uusia jäseniä, jotka ovat tuoneet mukanaan innostusta ja ideoita. Tuore puheenjohtaja Ritva Kattelus on itse yksi heistä.

— Reilun vuoden aikana olemme saaneet 15 uutta, aktiivista jäsentä, Kattelus iloitsee.

 

Paltan tehtävä on olla yhdysside oman alueensa kirjoittajien välillä ja auttaa heitä kehittämään ammattitaitoaan. Yhdistys järjestää jäsenilleen koulutusta ja etsii väyliä saada tekstejä julki. Ennen joulua Etelä-Saimaa esimerkiksi julkaisi kulttuurisivuillaan palttalaisten tekstejä joulukalenterin muodossa.

Uutta on maaliskuussa alkava arvostelupalvelu. Kirjoittajat voivat halutessaan lähettää tekstinsä arvioijalle, joka antaa siitä palautetta.

— Tämä toive nousi esiin jäsenkyselyssä. Aiomme nyt vastata haasteeseen, Kattelus sanoo.

 

Paltta alkaa myös tukea jäsentensä mahdollisuutta keskittyä kirjoittamiseen täyspäiväisesti. Ensimmäinen työskentelyapuraha tulee hakuun maaliskuussa ja se jaetaan Aleksis Kiven päivänä lokakuussa.

Kaupunkilaisille Paltan aktivoituminen näkyy erilaisina tapahtumina. Maaliskuussa Paltta järjestää kirjastossa Venäläiset Lappeenrannassa -paneelin.

— Ajattelemme, että kirjoittajien on hyvä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ajankohtaisista ilmiöistä. Panelistit on pyritty valitsemaan niin, että aiheeseen saadaan mahdollisimman monta näkökulmaa. 

 

Kirjoittaminen on nykyään harrastuksena entistä suositumpaa. Kirjoituskilpailuihin tulee valtavasti tekstejä, kirjoittajakursseille riittää osallistujia. Ritva Kattelus uskoo, että ilmiö kertoo jotain tästä ajasta.

— Kun työelämässä tempo ja kilpailu kiihtyvät, kirjoittaminen saattaa olla sille vastareaktio. Kirjoittamiseen pitää ja saa keskittyä rauhassa.

Paltan kevään ohjelmisto

ti 11.3. klo 18 Venäläiset Lappeenrannassa –paneeli maakuntakirjastossa. Panelisteina kansanedustaja Suna Kymäläinen, kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen, kaupunginvaltuutettu Jari Nalli, Itä-Suomen koulun rehtori Petri Kyyrä ja Etelä-Karjalan liiton erikoissuunnittelija Anu Talka.

ke 9.4. klo 18 Paltan kieli-ilottelu maakuntakirjastossa.

la 24.5. klo 11 Paltan runo- ja aforismikioski sekä Kiukku-leikki Rakuunamäen kirppistapahtumassa.

Riina Nokso-Koivisto