Categories
Artikkelit

Linnoituksen kaavan muutoskiire loppui

Lappeenranta. Kaupungin ikuisuusprojekti eteni jo luonnokseksi, mutta hautuu taas ainakin syksyyn asti. Linnoituksen ulkoista kohennusta jumittaa rahapula.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Linnoituksen asemakaavan muutos lykkääntyy edelleen Lappeenrannassa. Kannas-keskuksen kaatuminen viime keväänä hautasi sen toistaiseksi mappiin.

-Meillä on nyt kiireellisempiä asuin- ja liikerakentamisen kaavoja työn alla, kertoo kaupungin asemakaava-arkkitehti Erkki Jouhki.

Hänen mukaansa Linnoituksen kaavamuutos hautuu vielä ainakin syksyyn asti.

-Kaavaluonnos on jo aika pitkällä, mutta sen viimeistely ei ole mahdollista ennen syksyä. Katsotaan sitten, mikä on tilanne.

 

Linnoituksen asemakaavan muutos on kaupungille ikuisuusprojekti.

Nykyinen asemakaava on vuodelta 1892. Sen päivitystä on yritetty ennenkin, mutta muutokset ovat kilpistyneet kiistoihin uudisrakentamisesta.

Uusin yritys sai vauhtia sotahistoriakeskus Kannaksesta, jolle piti kaavoittaa paikka Linnoitukseen. Vauhti loppui kun kaupunginvaltuusto päätti viime vuoden huhtikuussa, että Kannas-keskusta ei perustetakaan.

 

Erkki Jouhkin mukaan Linnoituksen asemakaavan muutoksesta ei nyt luovuta.

-Kaava on syytä saada ajanmukaiseksi.

Jouhki arvelee, että kaavamuutosta aiemmin hiertäneet asenteet ovat jo muuttuneet.

-En usko, että uudisrakentaminen enää herättää intohimoja.

 

Hautumassa olevassa kaavaluonnoksessa on runsaat kymmenen uudisrakennuksen paikkaa. Niitä on eniten Kristiinankadun varressa ja länsivalleilla. Samoilla paikoilla on ollut ennenkin rakennuksia, tosin aikoja sitten.

Pallonlahden puolella uutuutena on tapahtuma-alue.

Kaavaluonnos oli jo kertaalleen julkisuudessa reilu vuosi sitten, eikä se siitä ole Jouhkin mukaan paljon muuttunut. Kannas-keskuksen kohta menee kuitenkin uusiksi.

 

Linnoituksen tulevaisuuden visioista valmistui joku vuosi sitten Linnoitus 2016 -raportti. Siinä oli paljon ehdotuksia alueen ulkoisen ilmeen kohennuksesta, joka saatiin viime vuonna alkuun 300 000 euron määrärahalla.

-Kristiinankadun katulamput saatiin uusiksi sekä valaistusta muutamille kujille ja puistokäytäville. Katukiveystä on uusittu Vesiportinkujalla ja Linnoituksen portin edessä. Portin reunoille tehtiin turvakaiteet, luettelee työpäällikkö Pauli Nupponen kaupungin teknisestä toimesta.

Kristiinankadulta Satamatorin nurkalle vievän käytävän kunnostus jäi hänen mukaansa vielä kesken. Ensi kesänä tehdään vielä myös puuston nuorennusleikkausta.

 

Enempään nämä määrärahat eivät Nupposen mukaan sitten riitäkään, eikä hän usko uusiakaan vuolaasti tulevan.

-Valaistussuunnitelma ei toteutune kokonaisuudessaan ikinä. Siihen menisi miljoonia, Nupponen sanoo.

Hän pitääkin konsultin tekemää suunnittelemaa aika ylimitoitettuna. Sen mukaan rakennuksillekin pantaisiin kohdevalot, ja koko Linnoitus paistaisi valaistuna.

Leena Sallinen