Maksut yllätys maalaiskunnissa

Kirjasto. Heili-kimppa yhtenäisti maksukäytännöt Etelä-Karjalassa. Se toi myöhästymis- ja varausmaksut pienten kuntien kirjastoihin.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Heili-kimppa opettaa maalaisserkkuja kaupungin tavoille Etelä-Karjalassa. Kirjastokortti pitää olla lainattaessa mukana, myöhässä olevasta lainasta alkaa kertyä myöhästymismaksua välittömästi ja lempeän lepsu sormien läpi katsominen rästejä kuitattaessa on jäänyt entiseen kirjastojärjestelmään.

Etelä-Karjalan kirjastojen yhteinen järjestelmä yhtenäisti aineistokokoelman ohella myös kirjastojen maksukäytännöt. Se on merkinnyt kirjalainojen myöhästymis- ja varausmaksujen nousua ja kaikkien lainojen aiempaa tarkempaa sähköistä kontrollia. DVD-aineiston myöhästymismaksut laskivat.

— Meillä oli sakoton palautuspäivä käytössä. Sen poistosta on tullut valituksia, samoin varausmaksuista, Imatran pääkirjaston kirjastonjohtaja (ma.) Ari Sareslahti sanoo.

Heilin projektipäällikön Kirsi Puupon mukaan maksutilin nollaava sakoton palautuspäivä on epäreilu toisia asiakkaita kohtaan.

— Maksujen kertyminen heti on yllättänyt. On myös ihmetelty, ettei niitä ollut aiemmin, Savitaipaleen kirjastotoimenjohtaja Tiina Toivanen kertoo.

 

Eräpäiviä seuraa Heili-kimpassa tarkemmin paitsi järjestelmä myös asiakas itse. Maksurästin nopeutunut juoksu on nopeuttanut myös palautuksia.

— Lainojen palautus on napakoitunut, ja uusi järjestelmä on lähtenyt tosi hyvin käyntiin, Ruokolahden kirjastonjohtaja Kaija Reponen sanoo.

Reposen mukaan asiakkaat ovat erityisesti kiitelleet sähköpostitse tulevaa eräpäivämuistutusta, jonka jokainen heililäinen saa niin halutessaan.

Toinen omien lainojen ajan tasalla pysymistä ja palautusmyöhästymisiä ehkäisevä seikka on verkkokirjasto, jonka kautta omia lainoja voi uusia.

Lainauskielto rapsahtaa Heili-kimpassa, kun myöhästymis- tai muita maksuja on kertynyt kymmenen euroa.

Maksimisakko yhdestä kirjasta on kuusi euroa. Sakkomaksuja suitsii eräpäivämuistutuksen ohella myös palautusmuistutus, joka lähtee asiakkaalle viikon päästä lainan eräpäivästä.

Maakuntakirjastossa muistutuskirje lähti aiemmin kahden viikon myöhästymisen jälkeen. Pienempien kuntien kirjastoissa palautuskehotus oli ennen Heiliä ainoa asiakkaalle maksullinen asia myöhässä olevasta lainasta. Varatusta aineistosta muistutus lähtee jo vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Lainauskiellot eivät ole erityisen yleisiä Heili-kirjastoissa. Lappeenrannan maakuntakirjasto ei edes tilastoi kieltoja.

 

Heili-maksut

Varausmaksu 1 euroa, ei peritä lasten aineistosta.

Myöhästymismaksu 20 senttiä/vrk/laina, enintään 6 euroa/laina. Juoksee kaikilta päiviltä. Ei peritä lasten aineistosta.

Huomautusmaksu 50 senttiä/huomautus, peritään myös lastenaineistosta.

Laskutuslisä 5 euroa/lasku, peritään myös lastenaineistosta.

Lainauskieltoraja 10 euroa. Rajan ylittyessä maksusaldo on maksettava kokonaan, jotta lainausoikeus säilyy.

Luumäki ei kuulu Heili-kimppaan, ja käytössä on pienille kunnille aiemmin tuttu käytäntö: vain huomautuskirjeet ovat asiakkaalle maksullisia, kirjeitä lähtee kolme, ja niitä seuraa laskutuskirje, jonka jälkeen tulee lainauskielto, jos lainoja ei ole palautettu.

Petteri Värtö