Suomenniemen vettä maailmalle

Suomenniemi. Ulkomainen sijoittaja kiinnostui Kauriansalmen pohjavesialueesta. Pullottamosta käydään kisaa neljän paikkakunnan kesken.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

Kauriansalmen pohjavesi Suomenniemellä kiinnostaa kansainvälisiä sijoittajia. Alueesta on jo käyty neuvotteluja mahdollisen pullottamon sijaintipaikkana.

Suomenniemeläisen pohjaveden valtteina ovat laatu sekä määrä. Kauriansalmen vedenottamon tuotantokapasiteetti on 700 kuutiota vuorokaudessa, kun Suomenniemen oma tarve jää noin 50 kuutioon.

Vedenottamon sijainnillakin on etuja. Liikenneyhteydet rannikon satamiin ovat suorat ja lyhyemmät kuin syvemmältä Järvi-Suomesta.

-Ulkomaalaisten mielestä Suomenniemikin sijaitsee keskellä Saimaata, ja Saimaa on tunnettu brändi maailmalla, innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy:n toimitusjohtaja Vesa Sorasahi muistuttaa.

 

Sijoittaja löysi tiensä Suomenniemelle monen mutkan kautta. Mikkeli on mukana toiminnassa, joka pyrkii houkuttelemaan ulkomaisia sijoittajia Suomeen. Kun kiinnostuksesta pohjavesiin kerrottiin, asiantuntijaverkosto Finpro haravoi esiin mahdolliset paikkakunnat.

-Mikkelistäkin vertailussa on mukana useita pohjavesialueita, Sorasahi paljastaa.

Sijoittajan valintalistalla on nyt neljä paikkakuntaa ja niiden vedenottamot. Neuvotteluja jatketaan näillä näkymin ensi keväänä.

-Uskon, että sijoittaja investoi johonkin kohteeseen Suomessa tänä tai ensi vuonna. Hän on liikkeellä tosissaan ja on perehtynyt asiaansa, Sorasahi arvioi.

Sijoittajan kotimaata tai pullovedelle kaavailtua markkina-aluetta ei toistaiseksi julkisteta. Sen Sorasahi paljastaa, että sijoittaja ei ole venäläinen.

 

Jos sijoittaja päätyy Kauriansalmen vedenottamoon, pullottamoa ryhdyttäisiin todennäköisesti rakentamaan Woodhausin konkurssipesän alueelle. Pohjavesialueella Kuolimon tuntumassa sijaitseva entinen liimalevytehdas sopisi asiantuntijoiden mielestä paremmin johonkin muuhun kuin puunjalostusteollisuuden käyttöön.

Alkuvaiheessa pullottamo tarjoaisi työtä noin kymmenelle ihmiselle. Toiminnan laajetessa pullottamossa voisi olla jopa 50 työntekijää.

Pullottamosuunnitelmista kertoi ensimmäisenä Länsi-Saimaan Sanomat.

Anne Kokkonen