Categories
Artikkelit

Toivokoti on jälleen tarkkailussa

Lappeenranta. Aluehallintovirasto patistaa Toivokotia lisäämään henkilökuntaa. Vuosien varrella joidenkin asukkaiden kunto on heikentynyt.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Siiri Horttanainen, 93, pärjää useimmissa asioissa omin avuin. Sen sijaan moni lappeenrantalaisen yksityisen Toivokodin asukkaista tarvitsisi enemmän apua, mitä saa.

Osa asukkaista on vuosien varrella raihnaistunut ja joidenkin muistisairaus edennyt pitkälle. Tuettu asuminen ei heille riitä. Toivokodissa on myös saattohoidettavia.

Koulutettua henkilökuntaa on liian vähän nykytarpeisiin. Aluehallintovirasto AVI on saanut ilmoituksia ja kanteluita huolestuttavasta tilanteesta.

Tammikuun alun valvontapäätöksessä AVI vaatii, että Toivokoti selvittää jokaisen asukkaan hoidon tarpeen. Sen mukaan on hoitoa myös tarjottava.

Toivokoti antaa AVIlle selvityksen kesäkuun loppuun mennessä.

 

Ylitarkastaja Marja Kaasalainen teki valvontakäynnin Toivokotiin viime syksynä.

-Toivokotia on aiemminkin ohjeistettu lisäämään koulutettua henkilökuntaa. Kun asukkaiden toimintakyky on selvitetty, AVI päättää tarvittavista jatkotoimista.

Kaasalaisen mukaan ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville pitää joko tarjota riittävä hoito tai heille on järjestyttävä hoitopaikka jostain muualta esimerkiksi Eksotelta.

Eksoten tehostettuun palveluasumiseen taas on tiukat kriteerit ja pitkät jonot. Lisäksi moni huonokuntoinenkin haluaisi pysyä Toivokodissa.

 

Toivokodissa kaksi vuotta johtajana toiminut Paula Roilas sanoo, että Toivokoti mieluiten jatkaisi kodin ja tehostetun palveluasumisen välimuotona.

Toivokodin on nykyisessä epäselvässä tilanteessa huolehdittava kaikista asukkaista kunnosta riippumatta.

-Meidän on pakko joustaa, ei voi ilmoittaa Eksotelle, että nämä eivät kuulu meille. Meidän on vain vastattava kasvaneeseen hoidon tarpeeseen ja räätälöitävä hoito sen mukaan. Osa asukkaista ostaa itse lisäpalveluja.

Roilaksen mukaan asukkaita on nyt 78. Tänä vuonna on saatu toinen sairaanhoitaja johtajan lisäksi ja viime vuoden puolella pari lähihoitajaa. Lähihoitajia on Roilaksen mukaan nyt 11. Lisäksi on hoiva-apulaisia.

Onko Toivokodissa ollut huolestuttavia tilanteita?

-Mitä minä tuohon nyt voisin sanoa. Kaikenlaisia tilanteita voi tulla eteen, silloin vain täytyy osata toimia.

Riittääkö yksi yöhoitaja?

-Hän voi tarvittaessa hälyttää vartijat tai ambulanssin. Turvahälyttimen avulla saadaan nopeasti turvamiehet paikalle auttamaan.

 

Toivokotia ylläpitävän Lappeenrannan Vanhainkotiyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Outi Strid korostaa, että yhdistys on täysin voittoa tuottamaton. Asukkaiden siirtely ei ole toivottavaa, ja Toivokodin on muututtava.

-Muistisairaan itsenäisyyttä kunnioittava hoito on haaste koko yhteiskunnassa. Lukittuja osastoja ei Toivokotiin suunnitella, sanoo Strid.

Toivokodin asukkaat ovat hyväksyneet palvelusopimuksen, jossa kevyehkö palvelutarjonta on kuvattu. Kuukausihinta on joko

1 740 tai 2 100 euroa. Tehostetussa palveluasumisessa hinta nousisi ilman muuta yli 3 000, jopa yli 4 000 euron. Siihen kaikilla ei olisi edes varaa.

Vanhuspalvelulain mukaan vanhusten pitäisi saada asua samassa paikassa elämänsä loppuun. Palvelua pitäisi lisätä sitä mukaa kun toimintakyky huononee.

Marja Kaasalainen uskoo, ettei Toivokodissa kukaan asukkaista kuitenkaan ole jäänyt heitteille.

-Mutta se on niin iso talo, että ei siellä ole vieläkään riittävästi hoitajia. Kun asukkaat ovat sinne tulleet, he ovat sinne myös soveltuneet. Tilanne on monien osalta ehkä muuttunut.

 

Toivokoti

Lappeenrannan vanhainkotiyhdistys ylläpitää.

Noin 80 asukasta.

Vuonna 1968 valmistuneessa osassa on tilaa 60 asukkaalle. Huoneet ovat 19-24 neliötä. Vuonna 2001 valmistuneessa uudessa osassa, Marian siivessä, on 20 asuinhuonetta.

Hoitomaksu sisältää asumisen, ruoan, vaatehuollon ja asukkaan puhtaudesta huolehtimisen.

Vanhemmalla puolella maksu on 1 740 euroa ja Marian siiven puolella hinta on 2 100 euroa kuukaudessa.

Oma keittiö, jossa valmistetaan joka päivä terveellinen kotiruoka.

Talossa on vuorokauden jokaisena tuntina hoitaja paikalla huolehtimassa asukkaiden turvallisuudesta ja tarpeista.

Lähde: Toivokoti

Anne Kotiharju