Categories
Artikkelit

Uutta musiikkia syntyy yhä

Lappeenranta. Veikko Kaijansinkon 80-vuotispäivää juhlistetaan konsertilla.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Kun laaditaan ohjelmistoa Veikko Kaijansinkon juhlakonserttiin, on varaa valita. Teostoon on kirjattu noin 150 Kaijansinkon kappaletta.

— Koska tuolla kaapeissakin on vielä yhtä sun toista, kaikkiaan lauluja on varmasti yli 200, Kaijansinkko kertoo.

Vaikka mies juhlii jo 80-vuotispäiväänsä, uusia kappaleita syntyy yhä.

— Jos idea löytyy, sitä ei voi jättää kesken. Se on vähän kuin tauti, Kaijansinkko naurahtaa.

Hän ei kuitenkaan väitä, että hyvän laulun kirjoittaminen olisi helppoa.

— Maailmassa on sävelletty jo niin paljon, että toiston välttäminen on vaikeaa. Tuntuu, että parhaat kappaleet on jo tehty päältä pois.

 

Taipalsaarella varttunut Kaijansinkko hankki soittotaitonsa omatoimisesti. Velipoika soitti hanuria, jota Veikkokin ryhtyi korvakuulolta tapailemaan.

Fazerin harmonikkakoulu oli hyvä perusteos, josta poika ammensi kaipaamaansa tietoa. Polte musiikin tekemiseen kumpusi alusta alkaen hänestä itsestään, kukaan ei patistanut poikaa treenaamaan.

Paras musiikkikoulu olivat kuitenkin keikat. Häissä tarvittiin pelimanneja. Tanssilavoja ja iltamia oli lähes joka kylässä.

Muutettuaan Lappeenrantaan Veikko Kaijansinkko sai pian vakituisen soittajan pestin Osuuskauppa Yhtymän ravintolassa. Sitä kesti muutaman vuoden, kunnes muusikko lähti kiertämään tanssilavoja muun muassa Markus Allanin, Annikki Tähden ja Juha Vainion orkestereissa.

— Mielestäni yksi laulaja on kuitenkin ollut ylitse muiden: Mauno Kuusisto.

Vaikka Kaijansinkko on tanssimusiikin ammattilainen, kaikkein eniten hän pitää harmonikalle sopivasta klassisesta musiikista, kuten Brahmsista.

— Myös unkarilainen mustalaismusiikki on lähellä sydäntä. Siitä välittyy niin suru kuin muutkin tunteet.

 

Vaikka Kaijansinkko ei ole kiertänyt lavoja 80-luvun jälkeen, hän ei ole jäänyt sammaloitumaan vaan on vetreässä kunnossa.

— Kävelen paljon. Ruokakaupassakin käyn jalkaisin ja raahaan kotiin raskaita ruokakasseja, Kaijansinkko naurahtaa.

Sunnuntaina Lappeenranta-salissa juhlistetaan Veikko Kaijansinkon 80-vuotispäivää konsertilla, jonka esiintyjäkaarti on komea. Kaijansinkon itsensä lisäksi kuullaan muitakin kovia harmonikkataitureita, kuten Sami Hopposta ja Petteri Warista.

Hopponen voitti muutama vuosi sitten Kultainen harmonikka -kilpailun, Waris oli viime kesänä saman kilpailun kakkonen. Laulajina kuullaan muun muassa tangofinalisti Maria Tyysteriä sekä vuoden 2008 tangokuningasta Jukka Hallikaista.

 

Veikko Kaijansinkko 80 vuotta, konsertti Lappeenranta-salissa su 23.2. kello 14.

Tuntuu, että parhaat kappaleet on jo tehty päältä pois.

Riina Nokso-Koivisto