Categories
Artikkelit

Vanhuksille niukkuutta Imatralla

Imatra. Sijaismäärärahoista jäi jäljelle vain kymmenys. Vanhusten palveluasumisessa tarjotaan jatkossakin myös vessattomia ja kahden hengen huoneita.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Imatra tarjoaa vanhuksille kylmää kättä. Sijaismäärärahat romahtivat tänä vuonna kymmenesosaan.

-Toden totta on haastetta ensi kesänä. Sijaismäärärahat on vähennetty minimiin, ja sen todellisuuden kanssa nyt eletään, kuvailee palvelujohtaja Kati Homanen.

Tilaajajohtaja Jaana Peltolan mukaan hyvinvointipalvelujen talousarviorahaa piti vielä loppumetreillä vähentää.

-Mutta kaikilta ryhmiltä on otettu tasapuolisesti pois, ei vain vanhuksilta. Lautakunta valitsi säästökohteeksi sijaismäärärahat.

 

Tiukka talouslinja näkyy myös vanhusten palvelurakennemuutoksessa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle halvinta, 880 000 euroa maksavaa vaihtoehtoa.

Kukkurilan pitkäaikaisosastoja pintaremontoidaan tehostetuiksi palveluasunnoiksi. Suositusten vastaisesti kaikkiin asuntoihin ei tule omaa vessaa ja osa asunnoista on jatkossakin kahden hengen huoneita.

Hylätty vaihtoehto olisi maksanut vähintään kuusi miljoonaa euroa. Honkaharjuun olisi rakennettu 60-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö ajanmukaisine asuntoineen. Kukkurilan toiminta olisi lakkautettu.

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) perustelee päätöstä tiukalla taloudella.

-Lähtökohta on, että tulot ja menot ovat tasapainossa.

Helminen sanoo olevansa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että toki jokaisella asukkaalla pitäisi olla oma asunto ja siinä vessa.

-Mutta valitsin toisen vaihtoehdon, koska hallituksessa on katsottava kokonaisuus rahoituksen osalta.

Helmisen mielestä on vääryys, että yksityinen palveluntuottaja ei edes saa toimilupaa ryhmäkodille, jos huoneet eivät ole tietynkokoisia ja jos niissä ei ole omaa vessaa.

-Kunnissa ei näitä samoja vaatimuksia ole. Imatralla tässä Kukkurila-vaihtoehdossa noudatetaan lakia. Se on tärkeintä. Toki on kaikenlaisia suosituksia, mutta laki ei vessaa vaadi.

 

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Sinikka Poskiparta (kok.) äänesti lautakunnassa uuden ryhmäkodin rakentamisen puolesta, mutta jäi vähemmistöön. Poskiparta jätti eriävän mielipiteen. Siinä hän toteaa, että tiukassakin taloudellisessa tilanteessa ikäihmisten asumispalveluja pitäisi kehittää asiakaslähtöisesti ja ikäihmisiä kunnioittavasti.

-Kyseessä on ikäihmisten koti vuosikausiksi. Kukkurilaan ei tule saniteettitiloja kaikkiin asuntoihin, jotka saneerataan laitokseksi rakennettuun tilaan.

 

Tilaajajohtaja Jaana Peltolan mukaan nyt valittavalla ratkaisulla on tarkoitus mennä vuoteen 2030 asti. Peltolan mielestä Kukkurilalla on turhaan niin huono maine. Peltola muistuttaa, että myös tämä vaihtoehto parantaa ikäihmisten palveluja.

-Kukkurilan hoivaympäristö muuttuu ja sinne tulee kaikille omat oikeat kodit.

Imatran vanhusneuvosto kannattaa uuden ryhmäkodin rakentamista Honkaharjuun. Neuvosto korostaa ikäihmisten arvostusta ja asumispalvelun laatua. Kukkurila-vaihtoehtoa vanhusneuvosto pitää korkeintaan hyvin lyhyen ajan  väliaikaisratkaisuna, ja sellaisena suhteettoman kalliina.

 

Kukkurila-vaihtoehto 880 000 euroa

Kukkurila tarjoaa nyt pitkäaikaista laitoshoitoa.

Kielorinteen ryhmäkodin toiminta päättyy 2014 (25 paikkaa). Kielorinne siirtyy Kukkurilaan entisen ryhmäkoti Huilingin tiloihin (21 paikkaa).

Kukkurilan Hoivakoti 1:n tilat muutetaan pintaremontilla tehostettuun palveluasumiseen (10 paikkaa). Myös Sinikellon kolme kerrosta pintaremontoidaan.

Pitkäaikainen laitoshoito jatkuu Hoivakodeissa 2 ja 3. Niissä on yhteensä 72 paikkaa.

Vuonna 2016  myös Hoivakoti 2:n tilat (22 paikkaa) otetaan tehostetun palveluasumisen käyttöön. Tiloissa tehdään pintaremonttia ja ehkä levennetään ovia. Käytäville rakennetaan kaksi uutta pesuhuonetta.

Hoivakoti 3:een jää edelleen pitkäaikaisen laitoshoidon paikkoja, joihin sijoitetaan vanhuksia lääketieteellisin perustein.

Sprinklerijärjestelmän osuus kuluista on 280 000 euroa.

Kukkurilan kosteuskartoituksen perusteella kellarissa pitää tehdä noin 15 000 euron remontti.

Lähde: Imatran kaupunki

 

Uusi ryhmäkoti kuusi miljoonaa euroa

Uusi 60-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö rakennetaan vuonna 2015 Honkaharjun rinteeseen.

Kielorinteen ryhmäkoti lakkautetaan ja se siirtyy uuteen ryhmäkotiin.

Kukkurila lakkautuu kokonaan. Tila uudelle valmistuskeittiölle suunnitellaan muualle.

Lääketieteellisistä syistä pitkäaikaista hoitoa tarvitseville varattaisiin 20 paikkaa Honkaharjusta vapautuviin tiloihin tai rakennetaan uusi osasto (30 paikkaa). Uusi osasto maksaisi noin 1,4 miljoonaa euroa.

Anne Kotiharju