Kattilan ääressä 40 vuotta

Lappeenranta. Seija Pölläseltä jää kaudessa kokematta pari kolme SaiPan peliä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

SaiPan naisjaosto on perustettu keväällä 1974. Perustajajäseniä oli noin kaksikymmentä, joista naisjaoston toimintaan Kisapuistossa osallistuu enää puheenjohtaja Seija Pöllänen.

 

Mistä kaikki alkoi?

— Lasten tarpeista. Poika pelasi jääkiekkoa, ja äidit rupesivat tukemaan kiekkoilevia nuoria. Alussa naisjaosto ei toiminut Kisapuistossa, vaan teimme käsitöitä ja pidimme myyjäisiä.

Naisjaosto sai jäähallista kolme myyntipistettä parin vuoden jälkeen, mutta keräsimme junioreille rahaa myös erilaisissa tapahtumissa, kuten Humppa- ja Blue Lake -festivaaleilla.

 

Miten homma on muuttunut?

— Myyntipisteiden tuotteet ovat periaatteessa samat: aloitimme lihapiirakalla, makkaralla, pullalla ja virvokkeilla. Myyntipisteitä on tullut paljon lisää ja tulee vähän lisää vuosittain.

Alussa myyntipaikoissa ei ollut sähkö- ja vesipisteitä. Käytimme isoa lasten vannaa, jolla haimme vessasta vettä, jota lämmitimme kaasulla, jotta saimme työvälineet pestyä.

Halliyrittäjän lopetettua naisjaosto sai pyöritettäväksi kaikki myyntipisteet 1980-luvulla. Liiga-SaiPa pitää pisteitä nykyisin, ja teemme niissä talkootyötä junioreille korvausta vastaan.

 

Millaista organisaatiota johdat?

— Pelissä pitää olla noin 40 työntekijää. Ringissä on talkoolaisia noin 30 ja junioreiden vanhempia muutama kymmen. Se on kiitollista yhteistyötä, jota ilman homma ei onnistuisi.

 

Miten valmistaudut otteluihin?

— 40 vuoden jälkeen työ on jo tuttua: työntekijöiden pitää olla arkipelissä paikalla kello 17, minä ja varapuheenjohtaja menemme hallille pari tuntia aiemmin. Myyntipisteiden tarpeet pitää tarkastaa, kahvit keittää ja munkit paistaa, jotta kaikki on valmista, kun työntekijät tulevat. Pääoven grillikioskin pitää toimia, kun ovet aukeavat yleisölle kello 17.30.

 

Jääkö pelejä näkemättä?

— Yleensä olen aina työvuorossa. Jos olen sairaana tai on todella tärkeä toinen meno, en ole Kisapuistossa. Yhden kauden aikana olen keskimäärin kahdesta—kolmesta pelistä pois.

 

Mitä play off -pelit aiheuttavat?

— Lisäävät kiirettä, sillä valmius peleissä pitää olla suuri ja porukkaa töissä. Olen saipalainen henkeen ja vereen, ja keltamusta sydän saa tykytystä menestyksestä, että kuinka käy.

Ehditkö harrastaa muuta?

— Talkootyö SaiPan junioreille on ollut pääasiallinen harrastus. Voimistelulla ja naisvoimistelulla olen pitänyt peruskuntoani yllä, jotta olen jaksanut tehdä työtä naisjaostossa.

 

5. puolivälieräottelu SaiPa—Jyp Kisapuistossa tänään perjantaina kello 18.30. Loppuunmyyty.

 

Seija Pöllänen

Kävi syntymässä Lemillä vuonna 1946, muutti Lauritsalan (1950) kautta Lappeenrantaan (1954).

Työura liikeapulaisena.

Koko perhe keltamusta: aviomies SaiPan toimitsija, poika valmentaa junioreita ja pojanpoika pelaa D01:ssä.

Petteri Värtö