Categories
Artikkelit

MC Carelian jäsenille vaaditaan vankeustuomioita

Helvetin Enkelit. Syyttäjät: ”Rakenteellisesti järjestäytynyt rikollisryhmä.” Puolustus: ”Syyttäjät vain jankaavat ja jankaavat.”

Kirjoittaja:
MATTI RIIHELÄ

ETELÄ-KARJALAN käräjäoikeudessa viisi päivää jatkunut istuntomaraton MC Carelian jäseniä vastaan päättyi perjantaina Lappeenrannassa. Jutun kaksi syyttäjää vaativat vankeustuomioita vajaalle kymmenelle syytetylle.

Syyttäjien mielestä MC Carelian tapauksessa kyse on vakavien rikosten tekemistä varten perustetusta ja selvästi järjestäytyneestä ryhmästä.

Rangaistuksia mitattaessa on kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruthin mielestä otettava huomioon se, että rikoksia on tehty ryhmän hyväksi ja hyödyksi.

-MC Carelia on järjestäytynyt rikollisryhmä. Sen tähden sakkojutut voidaan tuomioita määrättäessä unohtaa ihan kokonaan, totesi Ruuth.

 

YHDELLE syytetylle syyttäjät vaativat noin kahdeksan kuukauden vankeustuomiota, toiselle noin vuoden ehdollista vankeustuomiota ja muille pääsääntöisesti noin puolen vuoden ehdollisia vankeustuomioita.

Vääntö siitä, muodostavatko MC Carelian kymmenkunta jäsentä järjestäytyneeseen rikollisryhmän vai eivät, jatkui maanantaista perjantaihin saakka käräjäoikeudessa.

Syytettyjen asianajajat pitivät syyttäjien rangaistusvaatimuksia laidasta laitaan ylimitoitettuina. Puolustus katsoi, etteivät syyttäjien näytöt riittäneet ja osa esitti syytteiden hylkäämistä kokonaan.

Muuan puolustusasianajajista totesi kestämättömäksi ajatuksen, että kun henkilö liittyy moottoripyöräkerhoon, hän ottaisi samalla kantaakseen muiden jäsenten yksityishenkilöinä mahdollisesti tekemät rikokset.

 

PUOLUSTUS väitti syyttäjien luovan mielikuvia ja pelon ilmapiiriä?-?vain jankkaavan ja jankkaavan järjestäytyneestä rikollisryhmästä.

-Katsomme, että MC Careliaa on pidettävä rakenteellisesti järjestäytyneenä rikollisryhmänä, vastasi kihlakunnansyyttäjä Ruuth. Hänen aisaparinaan oikeudessa toimi kihlakunnansyyttäjä Timo Honkahuhta.

-Useilla syytetyistä on taustallaan ampuma-aserikoksia ja muita rikoksia järjestäytyneen rikollisuuden ydinalueelta. Uusia aseita on hankittu, kun edellisiä on takavarikoitu. Fakta on, että Helvetin Enkelit tekevät rikoksia, eikä yleinen asenne heidän keskuudessaan ole rikosten tekijöitä kohtaan kielteinen, sanoi Ruuth loppupuheenvuorossaan perjantaina.

 

KÄRÄJÄOIKEUDESSA MC Carelian jäseniä oli syytettyinä monista eri rikoksista. Keskeisenä edellytyksenä ryhmän väitetyn rikollisen toiminnan kannalta syyttäjät pitivät kerhon kokoontumis- ja toimitiloja Lappeenrannan Viistokadulla.

Käräjäoikeus kävi tutustumassa tiloihin ja niissä syyttäjien mukaan toimineeseen ”salakapakkaan”

torstai-iltana. Käräjäoikeus antaa jutussa kansliatuomion maaliskuun lopussa.

Matti Riihelä