Rauhan veropetosepäily syyttäjälle

Joutseno. Monimutkainen vyyhti on ollut tutkinnassa jo pari vuotta. Miriensiksellä oli töissä pitkän vankeustuomion lomaosakepetoksista saanut mies.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Ensimmäinen osa Rauhan alueella toimineisiin yhtiöihin liittyvästä satojen tuhansien eurojen veropetosjupakasta päätynee syyttäjälle kevään aikana.

Jotta asiassa päästään eteenpäin, pari vuotta tutkinnassa ollut sekava vyyhti joudutaan palastelemaan osiin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Hakala Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Rikosepäily kohdistuu ennen kaikkea Rauhan aluetta kehittävän Miriensis-yhtiön entiseen projektipäällikköön ja tämän yhtiöihin, jotka muun muassa tekivät Miriensikselle alihankintaa. Miriensistä tutkinta ei koske.

— Valitettavasti henkilöt ovat hyvin osaavia ja tuntuvat koko ajan olevan askeleen pari edellä, luonnehtii Hakala tutkintaa.

 

Vyyhti on kansainvälinen. Yksi ex-projektipäällikön Rauhassa kiinteistönkehitystä tehnyt yhtiö pyrki kansainvälistymään Leningradin alueelle suunnitellun satamahankkeen kautta.

Puolen miljoonan euron hankkeesta koitui yhtiölle yli 100 000 euron tappiot.

Yhtiö meni konkurssiin 2012. Varoja sillä oli 120 000 ja velkaa yli 600 000 euroa.

 

Rauhassa on muutoinkin värikästä väkeä. Miriensiksen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suominen palkkasi Rauhassa toimineeseen Nortum-kiinteistönvälitysyhtiöön 2010 myyjäksi miehen, joka 2007 oli saanut lähes kuuden vuoden vankeustuomion 150 Espanjassa tehdystä lomaosakepetoksesta.

Mies istui ensikertalaisena puolet tuomiosta.

Miehen työsuhde Nortumissa päättyi noin 1,5 vuotta sitten. Hänen nimensä kuitenkin oli vielä viime viikolla kansainvälisen Marinetek-laiturivalmistajan Keisarinranta-kohteen sivulla.

Nortumin oli tarkoitus myydä Rauhaan kaavailtuja Marinetekin suunnittelemia kelluvia asuntoja.

Marinetekin toimitusjohtaja Ilkka Seppälä poistatti välittömästi asiasta kuultuaan miehen nimen Keisarinranta-sivuilta.

Hänen mukaansa Marinetekillä ei ole ollut mitään sopimusta Nortumin kanssa, vaan yhteistyötä on tehty Miriensiksen kanssa.

 

Huijaustuomion saanut mies on äskettäin ollut yhteydessä Lappeenrannan kaupunkiin, mutta yhteydenotto ei ole johtanut mihinkään.

Mies kertoo olleensa kiinnostunut Rauhan alueen kehittämisestä moskovalaissijoittajan nimissä.

 

Rauhassa työtä teettävät myös rakennusvirheet, joita havaittiin runsaasti etenkin rannassa sijaitsevissa Marina Village -yhtiöiden huoneistoissa.

Miriensis alkoi rakennuttaa kyseisiä huoneistoja 2009 hitaaseen tahtiin. Pari vuotta sitten huoneistoissa havaittiin kymmeniä vakavia rakennusvirheitä.

 

Parhaillaan rakenteita avataan ja remontoidaan Marina Village 5:n pesutiloissa, jotka on rakennettu märkätilaan sopimattomista materiaaleista.

Rakennusvirheitä on löytynyt muualtakin kiinteistöstä. Suihkutilojen lattioissa ei ollut kaatoja lainkaan, ja vesiä valui muun muassa eteiseen.

Outi Salovaara