Categories
Artikkelit

Ei nimi bändiä pahenna

Bändit. Nimen on oltava ytimekäs, mieleenpainuva ja yhtyeen musiikkia ja tyyliä kuvaava. Eteläkarjalaiset yhtyeet kertovat tarinoita nimiensä takaa.

Kirjoittaja:
Maaria Drake

1. Miksi bändinne nimi on mikä on? Oliko nimelle vaihtoehtoja?

2. Mikä on tärkeintä nimeä valitessa?

 

Pete Kiisseli, Osmo’s Cosmos

1. Teimme vuonna 1996 Imatran teatteriin rockmusikaalin Osmo’s Cosmos 70’s Rock ’n’ Roll Show. Se kertoi simpeleläisestä reppanasta Osmosta. Bändin nimi oli silloin vielä Screamer, musikaalin myötä nimi vaihtui.

2. Nimen olisi hyvä jäädä heti mieleen ja kuvastaa bändin meininkiä. Meillä on hommassa kieli poskessa -meininki, kyllähän sen nimestä arvaa. Tuskin Osmo’s Cosmos esimerkiksi goottibändin nimenä jylläisi.

 

Osmo’s Cosmos Imatra Big Band Festivalilla 27.6.

 

Jarmo Kamppinen, Kuuma Muusa

1. Muusateema syntyi siitä, että puolisoni on kuvataiteilija, ja olemme toistemme muusia. Ensimmäinen vaihtoehto nimeksi oli Muusa, mutta koska Suomessa toimi jo sen niminen bändi, sana Kuuma oli passeli lisä.

2. Helppous on tärkeää, nimen täytyy jäädä mieleen. En halua käyttää nimeä, joka sitoo tiettyyn tyyliin. Mitä jos musiikki kehittyykin kohti jotain toista genreä? Mielestäni nimen pitää olla samaa kieltä kuin laulukieli.

 

Kuuma Muusa Joutsenon Kontufolkissa 25.7.

 

Jyri, The Memphis 77

1. Nimi tulee The Bones -yhtyeen biisistä, jossa Elvis lavasti kuolemansa 1977 Memphisissä. Tapaus on aiheuttanut melkoisia salaliittoteorioita, ja ajattelimme, että siinä on tarpeeksi hämmentävä nimi. Päädyimme nimeen nopeasti. Meillä oli akustinen keikka, ja joku nimi piti vain saada keikkajulisteeseen.

2. Ei kannata miettiä liikaa, tai ollenkaan. Ei nimellä loppujen lopuksi kauheasti väliä ole, musiikki ja asenne on tärkeintä. Nimen avulla voi luoda ennakkokäsityksen musiikista tai halutessaan johtaa harhaan.

 

 

Antti Hyyrynen, Stam1na

1. Alkuperäismuodon Stamina keksi joko kitaristimme Olkkonen tai minä, totuudesta on kahta eri versiota. Olkkonen keksi laittaa numeraalin, jotta erottuisimme muista Stamina-yhtyeistä. Nimi kuvaa suomalaista sisukkuuttamme. Ehdolla olivat myös Whiplash Injury, Ei ja Siperia. Mielestäni Ei olisi ollut niistä tehokkain. Nimenvaihdosta mietittiin, kun laulukielemme muuttui vuosituhannen vaihteessa.

2. Tärkeintä on, mikä tunnelma nimestä välittyy. Kannattaako olla pitkä, vaikea nimi vai lyhyt ja ytimekäs? Nimen on oltava niin yksinkertainen, että sen voi sanoa puhelimessa tai radiossa niin, että sen ymmärtää ja muistaa ensikuulemalta.

 

Stam1na Rakuunarockissa 19.7.

 

Jukka Pesu, Dante’s Riot

1. Nimi viittaa musiikkiimme: pyrimme tekemään sekä rauhallista että menevää hardrockia. Dante viittaa kertomukseen miehestä, joka kulki läpi kiirastulen. Hän oli viisas ajattelija. Riot taas edustaa nopeaa hardrockia.

2. Kannattaa ottaa huomioon, millaista musiikkia ja imagoa haluaa edustaa. Nimestä ei kannata tehdä liian suurta askelta, se ei ole valmiina mitään, musiikki tekee siitä tunnetun ja arvostetun.

 

Dante’s Riot Satamatorilla 26.4.

 

Jukka Kiesi, Kyre & Duunarit

1. Nimi tulee laulajan lempinimestä, joka syntyi vahingossa, kun spraymaali loppui kesken, P muovautui E:ksi ja Ä jäi pois. Duunarit tuli vanhan liiton työmiesten ihannoimisesta: tehdään töitä, ei puhuta ja välillä juodaan viinaa. Kyre oli sitä mieltä, että ollaan julkaisuilla pelkkä Duunarit, mutta ekan 7-tuumaisen levyn julkaisija sanoi, että sittenhän olisi sama, jos nimi olisi vaikka Punkkarit.

2. Nimi kannattaa valita siten, että sen kanssa pystyy elämään. Jos ekan demon tekee nimellä Perslävet, se on sitten Perslävet loppuun asti. Nimen pitää näyttää hyvältä kirjoitettuna. Ärsyttää, jos Kyre & Duunarit kirjoitetaan ”Kyre ja duunarit”.

 

Marko Annala, Mokoma

1. Halusin löytää henkilökohtaisen nimen. Silloisen tyttöystäväni mummo naurahti minulle monesti sanoen ”voi siuta mokomaa”. Ihailin konepaja Lokomon nimeä, ja mielessäni muodostui kuva kolmitavuisesta nimestä, jossa olisi samanlaista klangia. Ennen Mokomaa olin ihastunut nimeen Hurmos.

2. Tärkeintä on erottua olematta väkinäinen, kannattaa etsiä nimeä läheltä. Sääntöjä ei ole. Joskus hyvä nimi voi syntyä visuaalisuuden kautta, AC/DC, Kiss ja Dead Kennedys ovat paljon kovempia nimiä, kun ne yhdistyvät logoihinsa.

 

Maaria Drake