Enkeleille kovennettuja tuomioita

Lappeenranta. MC Carelian jäsenet saivat kovennettuja tuomioita muun muassa huumerikoksista. Heitä ei tuomittu rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Helvetin enkeleiden lappeenrantalaisen MC Carelia -osaston jäsenet saivat maanantaina kovennettuja tuomioita muun muassa huumausainerikoksista.

Koventamisperusteena oli MC Carelian kohdalla ensimmäistä kertaa se, että tuomitut olivat tehneet rikoksia vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäsenenä.

Käräjäoikeus sen sijaan hylkäsi rikossyytteen, jonka mukaan MC Carelian jäsenet osallistuvat järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan ja muun muassa rahoittavat kansainvälistä Helvetin enkelit -organisaatiota.

 

Maallikon korvaan tämä kuulostaa ristiriitaisilta: miten koventamisperusteena voi olla järjestäytyneen rikollisryhmän jäsenyys, jos henkilöitä ei kuitenkaan tuomita rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta?

— Tämä on kuuma peruna koko valtakunnassa, sanoo käräjäoikeuden tuomari Ulla Mäkinen.

Suomessa ketään ei ole tuomittu järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta, vaikka laki on ollut voimassa jo kymmenen vuotta. Näyttökynnys on hyvin korkea.

 

Koventamisperusteena rikollisryhmän jäsenyyttä on jo käytetty kolmessa tuomiossa vuodelta 2013.

— Vakavuusasteeltaan järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen on paljon enemmän kuin koventamisperuste. Sanamuodot ovat aika lähekkäin, mutta ei ole kuitenkaan samasta asiasta kysymys, Mäkinen sanoo.

MC Carelia -esitutkintaa tehnyt rikoskomisario Antti Vilkko on tyytyväinen. Hänen mielestään olennaista on, että tuomitut ensimmäistä kertaa yhdistettiin rikolliseen Helvetin enkelit -organisaatioon.

 

Vyyhti koski MC Carelian yhdeksää jäsentä, järjestön Kaxpyöräset-taustayhdistystä ja Viistokatu 8 -kiinteistöyhtiötä. Kahdeksan jäsentä sai vankeustuomioita huumausaine-, alkoholi- ja tupakkarikoksista, kiristyksen yrityksestä, rattijuopumuksesta sekä veropetoksista. Yksi jäsen sai 40 päiväsakkoa.

Vankeustuomioista yksi oli ehdoton seitsemän kuukauden tuomio ja loput ehdollisia 3—16 kuukauden tuomioita.

Tuomiosta ei käy ilmi, miten pitkiä tuomiot olisivat olleet ilman koventamisperustetta.

Rikosvyyhtiä käsitellään ennen pitkää hovioikeudessa. Jotkut vastaajista ovat jo ilmaisseet tyytymättömyytensä tuomioihin muun muassa koventamisperusteen osalta. Mäkinen arvioi, että myös syyttäjä haluaa viedä asian hovioikeuteen.

 

Jengit työllistävät oikeuslaitosta

Helvetin enkelit on ollut Suomessa vuodesta 1996.

Lappeenrannan MC Carelia sai täysjäsenyyden 2002.

MC Carelian jäsenet saivat maanantaina ensimmäistä kertaa kovennettuja tuomioita Helvetin enkeleihin kuulumisen perusteella.

Vastaava MC Carelia -rikosvyyhti oli käräjäoikeudessa myös viime kesänä, mutta vielä tuolloin jäsenten tuomioita ei kovennettu jengijäsenyyden perusteella.

Aiemmin Helsingin hovioikeus on antanut kaksi lainvoiman saanutta moottoripyöräjengejä koskevaa tuomiota, joissa koventamisperusteena on ollut rikollisryhmän jäsenyys.

Helsingin ja Turun hovioikeuden tuomioiden mukaan Helvetin enkelit on vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä.

Outi Salovaara