Kysymykset. Mikä aiheuttaa tehtaiden pahat hajut?

Jenni Hirvinen

Kirjoittaja:
Tehtailta tuprahtelevat hajut ovat saaneet eteläkarjalaiset nyrpistelemään neniään. Kitkerä katku on lähiaikoina leijunut sellutehtaiden läheisyydessä Kaukaalla ja Joutsenossa.

Hajuhaitoista varoiteltiin kuluvan viikon aikana myös Stora Enson Kaukopään tehtaalta Imatralta.

 

Ympäristöpäällikkö Minna Maunus-Tiihonen, mistä UPM Kaukaan sellutehtaan hajut johtuvat?

— Vuosihuoltoseisokin jälkeinen käynnistys on yhä meneillään. Tehdasta ei ole saatu normaaliin ajoon eri osastojen teknisten ongelmien vuoksi. Hajuhaittoja on ollut ympäristössä runsaasti.

 

Onko hajuhaittoihin luvassa helpotusta?

— Ongelmia on ratkottu, mutta normaaliin ajoon ei ole vielä päästy. Hajuongelmat pyritään ratkaisemaan lähipäivien aikana.

— Tilanne on jatkunut kauan eli suunnilleen huhtikuun alusta. Harmillinen juttu, koska ulkoilukelitkin olisivat nyt niin kauniit.

Ovatko hajut vaaraksi terveydelle?

— Terveysvaaraa ei ole, mutta herkille hajut voivat aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä tai yleistä pahoinvointia.

 

Miksi Joutsenon sellutehtaan ympäristössä on haissut, tehtaanjohtaja Jaakko Anttila?

— Prosessihäiriöistä johtuen hajuhaittoja esiintyy noin kerran kuukaudessa. Hajuhaitat häviävät kesäseisokin jälkeen lähes kokonaan, sillä investoimme uuteen hakesiiloon.

 

Miksi myös Imatran Kaukopään tehdas varoitti hajuhaitoista, ympäristöpäällikkö Juha Oksanen?

— Hajuja olisi saattanut ilmetä tehtaan soodakattilan huoltotöiden takia. Työt sujuivat tyydyttävästi, sillä mitään yhteydenottoja emme ole hajuihin liittyen saaneet. Vastaavia huoltotöitä tehdään pari kertaa vuodessa.

 

Lemua lienee Lappeenrannan ilmassa vielä lähipäivinä. Tänään perjantaina tuuli puhaltaa lännestä ja luoteesta, minkä vuoksi Kaukaan tehtaan hajuja esiintynee Lauritsalan ja Tirilän alueilla.

Jenni Hirvinen