Categories
Artikkelit

Loma-asuntomessujen tulosta kaunisteltiin

Lappeenranta. Messutuloiksi laskettiin Setälän sairaalakiinteistön myynti sekä toteutumattomia tonttikauppoja lähes 700 000 eurolla.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Rauhassa 2012 järjestettyjen loma-asuntomessujen tuloiksi laskettiin myös messualueen ulkopuolella olevan Setälän sairaalarakennuksen sekä Capri-kauppakeskuksen tontin 600 000 euron myyntitulot.

Messutuloihin kirjattiin myös 87 000 euroa tonttien tuotto-odotuksia, jotka eivät ole toteutuneet vieläkään.

 

Kaupungin tarkastuslautakunnan mukaan messujen kustannukset kaupungille ilman Setälä-kauppaa ja tuotto-odotuksia olivat noin 940 000 euroa.

Virallisesti messujen nettomenoiksi ilmoitettiin 255 000 euroa. Summa kertyi vajaan 1,5 miljoonan euron messumenoista ja reilun 1,2 miljoonan euron nettotuloista.

Holiday Clubin kylpylän vieressä messualueen ulkopuolella sijaitseva Setälän sairaala myytiin 2012 Rauhan aluetta kehittävälle Miriensis-yhtiölle ja viereinen tontti Rauhan Liikekiinteistöt -yhtiölle 2011 Capri-kauppakeskusta varten.

Tarkastuslautakunta ruoti messuja vuoden 2012 raportissaan, joka esiteltiin valtuustolle kesäkuussa 2013.

— Kustannukset olivat projektiseurannassa esitettyä suuremmat. Projekteille ja kehittämishankkeille tulee kohdistaa kaikki niille kuuluvat kulut ja tuotot, todettiin raportissa.

Lautakunta huomautti myös siitä, että messutilinpito oli sekavaa ja monelle taholle hajaantunutta.

— Projektien ja muiden hankkeiden talousseurannan tulee olla avointa ja läpinäkyvää, se evästi.

 

Valtuusto ei puuttunut tarkastuslautakunnan kriittisiin huomioihin messutilinpidosta.

— Se on ihan huulesta vetämistä. Kaupunkilaisille halutaan antaa kuva, että hyvin meni, vaikka meni ihan pieleen, sanoo silloisen kaupunginvaltuuston jäsen ja tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Kari Puolakka (kok.). Hänen mielestään kyseessä oli kustannusten kätkeminen.

Puolakka ei sairauden vuoksi ollut kyseisessä valtuustossa. Hän harmittelee yleensäkin vähäistä keskustelua tarkastuskertomuksesta.

— Se oli turhauttavaa. Kertomusta on vaivalla tehty, ja sitten se jää hyllylle pölyttymään, sanoo Puolakka.

 

Messuja järjestänyt apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski muistuttaa, että valtuusto on hyväksynyt messujärjestelyt.

— Etukäteen tiedettiin, että messujen järjestäminen on riski. Sen vuoksi valtuusto jo ennen messujen päättymistä myönsi, että Setälän myyntituloja voidaan käyttää messujen katteena, hän sanoo.

Alunperin 2010 valtuusto hyväksyi messujen järjestämisen sillä ehdolla, että messutuottojen on katettava kustannukset.

Outi Salovaara