Rauhasta halutaan luontomatkailun pilottialue

Joutseno. Aloitteen tekijät perustelevat hanketta sillä, että maakunnassa ei ole liikoja retkeilyalueita.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Vihreät, perussuomalaiset ja muut pienryhmät haluavat Rauhaan luontomatkailun pilottialueen. Alue koostuisi Rauha-Tiurun luontoalueista ja sen edustan saarista, jotka omistaa pääosin Lappeenrannan kaupunki.

Yhteensä 18 Lappeenrannan valtuutettua on jättänyt asiasta valtuustoaloitteen. Siinä esitetään, että alueen luontoa pitäisi hoitaa samaan malliin kuin vaikkapa kansallispuistoja. Kohteista pitäisi tehdä esitteitä ja merkittävistä kohteista pitäisi kertoa myös kylteillä. Lisäksi alueelle pitäisi rakentaa useiden kilometrien mittaiset retkeilyreitit opasteineen ja lepopaikkoineen.

 

Hankkeen tärkeyttä perustellaan sillä, että matkailu on Lappeenrannan uudessa strategiassa yksi elinkeinopolitiikan painopiste. Etelä-Karjala ei aloitteen mukaan ole tällä hetkellä kilpailukykyinen luontomatkailun markkinoilla. Etelä-Karjalassa ei esimerkiksi ole kansallispuistoa eikä maakunnassa myöskään ole riittävän hyvää retkeilyreitistöä.

Rauha-Tiuruun on viime vuosina rakennettu paljon matkailu- ja majoitustiloja. Aloitteessa todetaan, että useat alueelle saapuvat matkailijat kertovat hakevansa nimenomaan puhdasta ja aitoa luontoa.

Timo Laitakari