Saunoja uhkaa käyttökielto

Loma-asuminen. Rauhan saunoiksi kutsuttuja omarantaisia huviloita käytetään luvatta lomakäyttöön. Kaupunki uhkaa pietarilaisomistajia käyttökiellolla.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Rauhan alueen ainoita omarantaisia huviloita uhkaa Lappeenrannan kaupungin asettama käyttökielto. Saunoiksi kutsuttuja kolmea huvilaa käytetään rakennusluvan vastaisesti loma-asumiseen.

Kahden pietarilaisen veljeksen omistamat huvilat sijaitsevat muutaman metrin päässä Saimaan vesirajasta vuoden 2012 loma-asuntomessualueen laidalla.

Huviloita vuokrataan parhaillaan esimerkiksi booking.com-sivustolla ja venäläisessä Facebookin vastineessa VKontaktessa Sauna Villas -nimellä.

Huviloiden käyttö loma-asuntoina on kielletty, koska asemakaavan mukaan ne ovat yhteiskäyttöisiä saunarakennuksia.

 

Lappeenrannan rakennustarkastajan Päivi Salmisen mukaan kaupunki laittoi omistajille ensimmäisen uhkauskirjeen joulukuussa ja toisen tammikuussa.

Kaupunki uhkasi omistajia rakennusten käyttökiellolla, jos vuokraustoiminta jatkuu maaliskuun jälkeen.

— Kielto oli ehdoton, sanoo Salminen.

 

Vuokrausbisnes kuitenkin jatkuu ennallaan. Tiistaina yhden huvilan pihalla oli pietarilaiskilvissä oleva auto, ja myös internetissä huviloihin tehtiin uusia varauksia tiistaina. VKontakteen ilmestyi uusi Sauna Villas -mainos maanantaina.

Vuokrauksesta huolehtii Saimaa Resort -yhtiö, jonka markkinointipäällikkö Anfisa Rinkinen kiistää yhtiön käyttäneen huviloita pitkäaikaiseen vuokraukseen. Toisaalta hän sanoo yhtiön aikovan lyhentää vuokrausaikoja.

Rinkisen mukaan kaupunki ja Saimaa Resort neuvottelevat asiasta torstaina.

 

Rakennusluvat huviloille haki 2010 lopulla Rauhan aluetta kehittävä Miriensis-yhtiö, joka tuolloin omisti Jakosenranta- ja Vipelenranta-kiinteistöyhtiöt. Lupa heltisi Jakosenrannan kahdelle noin 70-neliöiselle ja Vipelenrannan yhdelle noin 80-neliöiselle huvilalle.

Lupahakemuksissa yhtä huviloista nimitettiin edustussaunaksi, yhtä saunamökiksi ja yhtä saunatuvaksi. Esimerkiksi niin sanotussa saunatuvassa 75 neliöstä saunatiloja on vain kuusi neliötä.

— Ne ovat yhteiskäyttöisiä saunarakennuksia ja edustustiloja ja seminaarirakennuksia. Niitä voi vuokrata saunakäyttöön ja pienimuotoiseen seminaarinpitoon. Petipaikat ovat siksi, että siellä voi olla yön yli. Ne eivät ole loma-asuntoja, korostaa Salminen.

Tavallisen kansalaisen näkökulmasta ne eivät kuitenkaan ole saunoja, vaan ihan tavallisia kesämökkejä?

— Tavallinen kansalainen voi olla mitä mieltä tahansa, toteaa Salminen.

Outi Salovaara