Tuohivirsut jalassa tulevaan

Lappeenranta. Maakuntayhdistyksen puheenjohtaja Antti Vanhanen haluaa eteläkarjalaisuuden palaavan joustavuuteen ja suvaitsevaisuuteen.

Ilpo Leskinen

Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen puheenjohtaja Antti Vanhanen kuvaa itseään vanhoihin saappaisiin syntyneeksi tuohivirsumieheksi. Silti hänen karjalaisuutensa ei elä menneisyyden vankina vaan katsoo tulevaan.

-Emme voi jäädä karjalanpiirakkaan ja kyykkään. Pitää myös tietää, mihin ollaan menossa.

Vanhanen toivoo, että myös Karjalan liitto ajattelee samoin sekä lähentyy Etelä- ja Pohjois-Karjalaa. Fyysisesti näin tapahtuu ainakin hetkiseksi, kun Karjalan liiton karjalaiset kesäjuhlat järjestetään tänä vuonna Lappeenrannassa, kahden viikon päästä.

Vanhanen haluaa palauttaa eteläkarjalaisuuteen karjalaisten perinteiset ominaisuudet: joustavuuden ja suvaitsevaisuuden.

-Karjalainen identiteetti on ollut joustava vuosisatojen ajan. Hyväksytään toisen ihmisen toisenlainen näkemys, vaikka itse oltaisiin eri mieltä. Tätä ominaisuutta kannattaisi hyödyntää.

 

Antti Vanhanen on aina ollut kiinnostunut historiasta, mutta ensin hänestä tuli pappi. Papin työnsä ohessa hän opiskeli historiaa maisteriksi asti ja väitteli teologiasta, ensimmäisenä Joensuun yliopistossa.

Karjalaisuuteen hänellä on lappeelainen ja äidin puolelta räisäläläinen näkökulma.

-Tilaton ja taloton Abraham Abrahaminpoika Vanhanen tuli vuonna 1846 Säämingin Otavanniemestä Lappeelle ja monien kaltaistensa kanssa Saimaan kanavaa rakentamaan, hän kertoo isänpuoleisen sukunsa taustasta.

Kotiseututyön merkitys korostui Vanhaselle, kun hän matkusti riittävän pitkän matkan päähän. Ajatukset omasta eteläkarjalaisuudesta kirkastuivat Tansaniassa, jossa hän on ollut lähetystyössä useaan otteeseen, kaikkiaan noin 11 vuotta.

 

Vanhanen on Etelä-Karjalan maakuntayhdistyksen puheenjohtajana kolmatta vuotta. Aktiivisesti hän on toiminut myös Lappeen kotiseutuyhdistyksessä.

Nyt hän on Lappeen seurakunnan 600-vuotisjuhlakirjan työryhmän puheenjohtajana. 600 vuotta tulee täyteen ensi vuonna, sillä ensimmäinen kirjallinen maininta seurakunnasta on vuodelta 1415.

Aiemmin Vanhanen toimi körttiläisten Herättäjä-yhdistyksen päätoimikunnassa. Nyt hän jatkaa yhdistyksen kansainvälisen työn toimikunnan puheenjohtajana.

Vanhanen toimii Etelä-Karjalan sotaveteraanipiirin ja Lappeenrannan yhdistyksen veljespappina. Hänet kutsuttiin tehtävään.

Antti Vanhanen pitää veteraanityötä kunniatehtävänään. Hän muistuttaa, että veteraanit eivät ole  elämöineet sodalla. Hän valittelee sitä, että veteraanit vedetään mukaan milloin minkäkin asian käsikassaraksi.

 

Antti Vanhanen

68-vuotias teologian tohtori ja filosofian maisteri.

Kotoisin Lappeelta, asuu Lappeenrannassa.

Vaimo, kolme lasta ja seitsemän lastenlasta.

Eläkkeellä, entinen Ylämaan kirkkoherra ja Lappeen kappalainen.

Lukee paljon. Koettaa päästä pintaa syvemmälle lukemalla Kanava-aikakauskirjaa.

Fanittaa enemmän Veiterää kuin SaiPaa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen