Yleisö löytää taas teatterille

Teatteri. Peruutukset pilasivat kaupunginteatterin kevään. Veriveljet veti Teatteri Imatran tavoitteeseen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Anna Lappalainen plaraa vaaterekkiä Lappeenrannan kaupunginteatterin alakerrassa. Lappalainen etsii teatterikirppikseltä puvustusta Pulsan asemalle tulevaan kesäteatterinäytelmään. Paikka on tuttu.

— Kaupunginteatterin yleisötapahtumat ovat olleet aiheidensa puolesta kiinnostavia, mutta osallistumista niihin ovat rajoittaneet muut kiireet, Lappalainen hymyilee ja osoittaa pientä Usva-tyttöä sylissään.

Kaupunginteatterin kulttuurikeskiviikot ja muu yleisötyö saa laajempaakin kiitosta. Tilaisuuksissa käy väkeä, mielipiteet vaihtuvat ja tunnelma on mukava. Teatteriin on osattu mennä muutenkin tänä keväänä.

Kaupunginteatterin kevätkausi oli kaksijakoinen mutta paras vuosiin Lappeenrannassa. Peter Pan täytti suvereenisti Myrskyluodon Maijan paikan, vaikka lapsille suunnattu kallis musikaali epäilytti tekijöitä.

Lapset eivät ole viime aikoina tulleet teatterin tykö, ja nytkin teatteria koko kevätkauden rasittaneet peruutukset tekivät siitä hankalaa. Epäilyksistä ja vaikeuksista huolimatta musikaalin näki yli 5 000 katsojaa.

— Musikaalit ovat taloudellisesti raskaita, joten niiden pitää ollakin täynnä, jotta jalat pysyvät kuivina. Jos projektiin liittyvät pelot olisivat toteutuneet, vitsit olisivat vähissä, teatterinjohtaja Jari Juutinen toteaa.

Jukola-salissa ja Veeran kammarissa kävi runsaat 11 500 katsojaa. Määrä kasvoi hiukan viime keväästä ja yli 50 prosenttia keväästä 2012. Juutista harmittaa silti vietävästi, sillä parempaankin oli ainekset.

 

Peruutukset sävyttivät teatterikevättä Lappeenrannassa. Liki kolmannes keväälle suunnitelluista näytöksistä piti perua ja siirtää yleisöä tuleviin esityksiin. Jossain vaiheessa homma kääntyi itseään vastaan.

— Kevätkaudella oli peruutuksia yhtä paljon kuin aiemmalla urallani yhteensä. Into siirtyä toisiin esityksiin laantuu, kun esitysaika siirtyy kolmatta kertaa. Ymmärrän sen helkkarin hyvin, Juutinen kommentoi.

Peruutusten taloudelliset vaikutukset eivät ole vielä selvillä. Asiakkaille on palautettu rahaa noin 10 000 euroa.

Talousluvut valmistuvat puolivuotiskatsauksen yhteydessä, mutta teatterille jää kirittävää syksyksi.

 

Teatteri Imatran kevät sujui odotetusti. Veriveljet-musikaali ylsi katsojatavoitteeseen, ja sen tuotanto pysyi budjetissa. Veriveljet oli Peter Panin jälkeen Etelä-Karjalan toiseksi katsotuin näytelmä keväällä.

Musikaali ilmeisesti todella sykähdytti kaupunkia. Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen sanoo, ettei mikään näytelmä ole saanut sellaista määrää palautetta: nettisivukommentteja, sähköposteja, tekstareita.

Veriveljet ei jatku Imatralla syksyllä, sillä lavasteet veisivät tilat muilta tuotannoilta. Peter Pan ja Tohvelisankarin rouva jatkavat Lappeenrannassa, ja niille lienee vähäisten esitysten vuoksi paljon katsojakuntaa.

Peter Pan oli katsotuin

Teatteri Imatra

Veriveljet: 4 173 katsojaa (38 esitystä), täyttöaste 63.

Vierailut: Ottaa sydämestä, 515 katsojaa (3), 100 ja Henryn ja Alicen salaiset elämät, 207 (2), 60.

Lappeenrannan kaupunginteatteri

Jäniksen vuosi: 323 katsojaa (4 esitystä), täyttöaste 20.

Wolkoffin talossa: 1 643 (12), 35.

Tohvelisankarin rouva: 1 708 (7), 62.

Peter Pan: 5 024 (18), 71.

Sad songs from the heart of Europe: 196 (6), 41.

Kulta: 401 (8), 63.

Mielipuolen päiväkirja: 774 (18), 54.

Vierailut: Saaga Ensemble, 77 katsojaa (1), täyttöaste 20, Yön valo ja aamunkoi, 139 (1), 35, Kiviä taskussa, 793 (2), 100 ja Sammakko tahtoo lentää, 507 (7), 91.

Petteri Värtö