Aalef sai tunnustusta reiluudesta

Lappeenranta. Aalefille on myönnetty yhteiskunnallisesta työstä kiittävä merkki. Opiskelijoiden omistama yhtiö on ensimmäinen eteläkarjalainen yritys, joka tunnustuksen saa.

Kirjoittaja:
Nella Keski-Oja

Aalefin toimitusjohtaja Mika Alitalo epäilee, ettei Yhteiskunnallinen yritys -merkki kerro kenellekään mitään – toistaiseksi.

-Merkki on erittäin huonosti tunnettu. Toivottavasti muut opiskelijaomisteiset yhtiöt innostuisivat merkistä, jotta se saisi julkisuutta.

Kerrataanpa siis. Yhteiskunnallinen yritys -merkin voi saada yritys, jonka ensisijainen tavoite on ratkaista yhteiskunnallisia tai ekologisia ongelmia. Lisäksi yrityksen tulee käyttää työhön vähintään puolet voitoistaan.

Aalefin tavoitteena on lisätä opiskelijoiden hyvinvointia. Yritys pyörittää muun muassa opiskelijoiden lounasravintolaa Skinnarilan kampuksella.

-Haluamme olla reiluja, avoimia ja rehellisiä. Ahneus ei missään nimessä sovi meille.

 

Miten reiluus sitten näkyy? Mika Alitalo nostaa esimerkiksi opiskelijaravintolan työntekijöiden vakituiset työsuhteet alalla, jolla kausityöntekijät ja määräaikaiset työsuhteet ovat yleisiä.

-Monesti työntekijät lomautetaan kesän ja vuodenvaihteen ajaksi, kun ravintola on kiinni. Me emme ole lomauttaneet ketään vuoden 2006 jälkeen.

Asiakkaille reiluus näkyy lounastiskillä. Toimitusjohtajan mukaan Suomessa on vain kolme ruokalaa, Aalefin Ylioppilastalon ravintola ja Kurniekka Technopoliksessa sekä Otaniemen Tekniska Föreningen, joissa opiskelijat saavat ottaa lautaselleen niin paljon ruokaa kuin haluavat.

-Aalefin toiminnassa eurolla on aina ollut kaksi arvoa: omistajille tulos näkyy euroina tilillä, toinen puoli eurosta näkyy lautasella.

 

Ravintolapäällikkö Saila Liukkonen uskoo, että työntekijät viihtyvät Aalefilla hyvin.

-Meillä ei ole kauheasti vaihtuvuutta henkilöstössä. Kai se jotain kertoo.

Ravintolapäällikkö kiittelee yhtiön lounasravintoloiden inhimillisiä työaikoja. Työ alkaa aikaisintaan aamukuudelta ja loppuu viimeistään iltapäivällä puoli kuudelta, eikä sunnuntaitöitä ole.

Ravintolatyöntekijä Suvi Niinimäki on Liukkosen kanssa samoilla linjoilla.

-Meillä on hirveästi työpaikkaetuja, esimerkiksi kulttuurisetelit ja ravintoetu, eikä lomautuksia tarvitse pelätä. Kavereilta olen kuullut, ettei tästä firmasta kannata lähteä, jos on ravintola-alalla töissä.

 

Vuonna 2011 julkaistu Yhteiskunnallinen yritys -merkki on Suomalaisen Työn Liiton käsialaa. Liitto tunnetaan parhaiten Suomessa valmistetuille tuotteille myönnettävästä Avainlipustaan.

Yritysten pitää itse hakea merkkiä. Maksullinen tunnustus myönnetään määräajaksi, ja edellytyksen merkin saamiseksi tarkistetaan säännöllisesti.

 

Aalef Oy

Perustettu vuonna 1980.

Opiskelijaomisteinen palveluyritys.

Tuottaa lounasravintola-, catering-, tilitoimisto-, kampuskauppa- ja kampuspalveluita.

Työllistää yli 30 henkilöä.

Liikevaihto viime vuonna oli 2,7 miljoonaa euroa.

Voittoa kertyi 56 000 euroa.

Yhtiön motto kuuluu ”Aalef. Reilumpi.”

Nella Keski-Oja