Elokuvan sotamiljöö tuli todelliseksi

Ylämaa. Pätärin talomuseota tuhonnut salama tuli taloon navetan sähköverkon kautta. Maadoitus ei pelastanut museota.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Pätärin talomuseossa kuvattiin kolme vuotta sitten Hiljaisuus-sotaelokuva. Nyt sille olisi parempi ajankohta, sillä talo on oikeasti kuin pommituksen jäljiltä.

Tuvan lattia on lasinsirpaleiden, särkyneiden astioiden ja puunsäleiden valtaama. Vitriinien lasit ovat hajalla ja raskas ovi on lennähtänyt ammolleen paineaallon voimasta.

Päätyseinän sähköjohdon paikalla on nyt puuhun palanut tumma railo, ja tuvan katto on tullut alas uunin kohdalta.

Ilma tuoksuu jo vanhalle talolle tutun tunkkaiselta, vaikka tuhojen perusteella tupaan on helppo kuvitella kärynneen puun katku.

Pätärin talomuseon pihakoivuun iski salama tiistai-iltana noin yhdeksän aikaan. Koivusta salama siirtyi talon sähköverkostoon.

Talomuseossa on noin 2 600 luetteloitua museoesinettä. Ne kaikki ovat talon entisten asukkaiden esineitä, kuten astioita ja esimerkiksi lokinsulista tehty pölyharja.

-Tuho on iso, mutta ei sitä voi euromääräksi muuttaa mitenkään. Eivät nämä esineet ole missään muualla arvokkaita kuin tässä tilassa. Kyse on kulttuurihistoriallisesta menetyksestä, kertoo Ylijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Mäkinen.

Talomuseosta oli johdettu sähköt maassa kulkevaa kaapelia pitkin navettarakennukseen. Salama iski ensin pihassa olleeseen koivuun, josta se siirtyi navetan sähköjohtojen kautta maakaapelia pitkin talomuseoon.

Pihalle salama kaivoi sähkökaapelia pitkin kulkiessaan maahan metrin levyisen ja puolen metrin syvyisen ojan.

Sen voima on ollut melkoinen, sillä maasta on lentänyt multaa ja turvetta viereisen aitan katolle saakka. Lisäksi paineaallon voimasta hajonneiden ikkunoiden sirpaleita oli sinkoillut lähes kymmenen metrin päähän talosta.

 

Talon ukkosenjohdin oli kunnossa, mutta se sijaitsee talomuseon päädyssä, johon tulee verkkovirta ilmakaapelia pitkin. Johdin ei pysäyttänyt salamaa, sillä se iski koivusta suoraan navetan sähköjohtoihin.

Jos isku olisi tullut verkkovirran kautta, maadoitus olisi Lappeenrannan paloaseman palopäällikön Arto Mäkelän mukaan todennäköisesti pysäyttänyt sen kulun. Toisaalta sekään ei olisi välttämättä riittänyt.

-Periaatteessa tällainen salamanisku voi käydä jopa kaupungissa. Huonolla tuurilla salama voi iskeä mihin vain, Mäkelä toteaa.

Talomuseon oli määrä siirtyä Ylämaan kotiseutuyhdistyksen hoitoon. Se on tällä hetkellä Lappeenrannan tilakeskuksen omistama.

Tilakeskuksesta ei vielä osata sanoa, miten museota lähdetään kunnostamaan salamaniskun jäljiltä. Ensin arvioidaan vahingot, jonka jälkeen kunnostamisesta päätetään.

Tähän mennessä Museovirastolta on tullut lupa entisöidä museon rikkimenneet ikkunat uusilla laseilla.

Joonatan Hulkkonen