Liikuntatoimi haluaa sirpaleet takaisin yhteen

LAPPEENRANTA. Taitoluisteluharrastus on pirstoutunut Lappeenrannassa neljään urheiluseuraan, joista uusimmalle liikuntatoimi ei myöntänyt harjoitusvuoroja arki-illoiksi.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen

Lappeenrannan liikuntatoimi kehottaa kaupungin saman urheilulajin parissa erillään toimivia seuroja yhdistymään. Pyyntö esitettiin, kun liikuntatoimi ei löytänyt viime talvena perustetulle Etelä-Saimaan Taitoluistelijat ry:lle jäähalleista harjoitusvuoroja, jotka alkaisivat kello 11.30 jälkeen.

Liikuntatoimi jakaa harjoitusvuorot liikuntapaikoille perustuen urheiluseurojen toiminnan laajuuteen, jatkuvuuteen ja laatuun sekä yhteiskunnalliseen merkitykseen. Jos urheilulajin harrastus keskittyy yhteen seuraan, harjoitusvuorot voidaan jakaa sen sisällä tehokkaammin tarvitsijoille kuin kaupungin päättämänä useiden seurojen kesken.

 

Lappeenrannan neljännen taitoluisteluseuran perustaja on ammattivalmentaja Marina Shirshova, joka irtisanoutui Lappeenrannan Taitoluistelijat ry:n päävalmentajan paikalta, kun erimielisyydet seurajohdon kanssa kasvoivat ylitsepääsemättömiksi.

Toinen yksinluisteluun erikoistunut taitoluisteluseura Lappeen Luistelijat ry oli valmis ottamaan Shirshovan valmennettavat riveihinsä, mutta uudelle ammattivalmentajalle ei ollut paikkaa.

Lopulta Shirshova perusti uuden seuran, jotta hänen seurattomiksi jääneille valmennettavilleen oli mahdollista hakea harjoitusvuoroja kaupungilta. Vuoroja hakiessaan EST:llä oli listoillaan yhdeksän kilpaluistelijaa, joista neljästä SM-tasoisesta tunnetuin on miesten maajoukkueen Juho Pirinen.

-Oli vähän tiedossa, että emme saa iltavuoroja. Ei se ollut yllätys. Koputimme silti kaikille oville, jotta saisimme yhteistyötä järkevästi käyntiin, mutta ei, Shirshova toteaa.

-Yritämme jatkaa syksyllä sillä jääajalla, joka saatiin.

EST ehdotti osan LrTL:lle ja LL:lle myönnettyjen arki-iltavuorojen muuttamista kolmen seuran yhteisiksi.

LrTL ja LL eivät muutokseen suostuneet. Yhteensä noin 200 harrastajan LrTL ja LL olivat saaneet vähemmän arki-iltojen harjoitusvuoroja kuin olisivat itse omille luistelijoilleen tarvinneet.

Ratkaisun hyväksyi myös nuoriso- ja liikuntalautakunta.

Shirshova myöntää, että neljän taitoluisteluseuran olemassaolo Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa ei ole järkevää. Yhdistymisiin kannustaa myös Suomen Taitoluisteluliitto.

-Tilanne on ikävä. Yhteistyö ei suju. Ongelma on, että seurojen johdossa ei ole urheilijoita, jotka olisivat käyneet koko polun itse läpi. Johdon pitää olla se päätekijä, joka rakentaa uutta, Shirshova toteaa.

 

LIIKUNTATOIMI voi saada huutoonsa pian vastauksen juuri taitoluistelun saralta.

LrTL ja LL ovat vuosien varrella tehneet silloin tällöin tunnusteluja yhdistymisestä.

Keskusteluja on käyty jälleen kuluvan vuoden aikana, joskaan päätöksiä suuntaan tai toiseen ei ole vielä tehty.

 

Kaupunki ohjaa yhteistyöhön

Otteita Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksmanin ja liikuntasihteeri Petri Ruotsalaisen vastineesta Etelä-Saimaan Taitoluistelijat ry:n jäävuoroja koskevaan muutosesitykseen:

”Liikuntatoimi ei pidä hyvänä ja järkevänä valmentajaresurssien sekä hallinnollisten toimijoiden, talkooväen jne. käyttönä sitä, että perustetaan uusia pieniä seuroja eri lajeihin sen sijaan, että voimat yhdistettäisiin yhdeksi vahvaksi seuraksi.”

”Tärkeää on tässä yhteydessä todeta, että tuntimäärät ja liikuntapaikat eivät lisäänny kaupungilla sitä mukaa, kun uusia seuroja eri lajeihin perustetaan.”

”Seurojen toimintaa ja liikuntaharrastusten lisäämistä pitää seuroissa entistä enemmän ajatella harrastajien, lasten ja nuorten, tarpeista, ei seurojen johdon näkökulmasta. Tällä hetkellä Lappeenrannassa useissa lajeissa liikuntapaikkatilanne on sellainen, ettei uusia seuroja kannattaisi perustaa ollenkaan, koska uusille seuroille ei uutta lisäaikaa liikuntapaikoilta käytännössä löydy. Tämä ei siis koske vain taitoluistelua.”

Lähde: Nuoriso- ja liikuntalautakunnan pöytäkirja 17.6.2014

Anssi Silvennoinen