MM-molski kiinnostaa

LAPPEENRANTA. Lari Hirvi nappasi miesten Suomen mestaruuden ensimmäisellä yrityksellään. Syksyllä hän haluaa painia MM-kisoissa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen

Kisoissa menestyminen tuo paikkoja leireille. Lappeenrantalainen Lari Hirvi voitti viikko sitten uransa ensimmäisen miesten SM-kullan kreikkalais-roomalaisen painin 71 kilon sarjassa.

Kesä—heinäkuun vaihteessa hän matkustaa maajoukkueen mukana Saksaan leireilemään ja ottelemaan. Kevään EM-kotikisat Vantaalla menivät jo, mutta syksyn Uzbekistanin MM-painien edustuspaikasta lappeenrantalainen haluaa mitellä tosissaan.

— Kyllä ihmettelen, jos ei anneta edes karsia MM-kisoihin, sanoo Hirvi, joka on kärjessä myös painin Suomen cupin pisteissä.

22-vuotias Hirvi kipusi ylimmälle palkintokorokkeelle käytännössä ensiyrityksellään.

Miesten sarjaan hän kasvoi viime kaudeksi, mutta joutui olemaan telakalla yli puoli vuotta olkapääleikkauksen takia.

— Olin myös intissä. Meni ketuiksi se kausi.

 

SM-painien tuloslistalla Hirven nimen perässä ei seiso enää kasvattajaseura Lappeenrannan Työväen Urheilijat, vaan Helsingin Haka.

Helsinkiläisseuraan hän siirtyi viime vuoden alussa. Kyse oli puhtaasti rahasta.

— Vähän surkealta tuntui jättää seura, jota olin edustanut koko ikäni, mutta alkoi harmittaa maksaa kaikki omasta pussista, perustelee Hirvi.

Haka tarjoaa tukevan taloudellisen selkänojan harjoittelulle. Painijoitaan ahkerasti leirittävällä seuralla on hyvät suhteet muun muassa Pietariin ja Frankfurtiin. Väkiluvultaan Suomen kokoisesta Pietarista löytyy runsaasti tasokasta harjoitusseuraa sekä pitkät painiperinteet.

— Jos kehityksestä puhutaan, niin se tapahtuu leireillä. Nyt pystyn leireilemään ulkomailla niin paljon kuin haluan.

 

Muuten Hirvi treenaa pitkälti Lappeenrannassa. Vakituisena harjoituskumppanina on kaksi vuotta nuorempi, mutta 85 kilon sarjassa otteleva taipalsaarelainen Riku Liikkanen. SM-molskilla viidenneksi sijoittunut Liikkanen seurasi Hirveä ja vaihtoi Hakan mieheksi tänä keväänä.

— Matseissa vastustajat tuntuvat kevyemmiltä, kun treenaa 90-kiloisen jätkän kanssa, tuore Suomen mestari naurahtaa.

Vahvuudekseen painijana Hirvi nimeää yleisen kovuuden.

— Jos joku käy matsissa sikailemaan ja lyö vaikka päätä yhteen, niin annan heti takaisin. Henkistä yliotetta en anna yhtään.

Hänen nopeaa nousua kansalliselle huipulle edelsivät menestyksekkäät poikavuodet. Koko homma lähti aikoinaan liikkeelle lehti-ilmoituksesta.

— Aluksi kokeilin judoa, mutta se oli sellaista lapsellista kuperkeikkasysteemiä. Painitreeneissä alettiin ottaa heti miehestä mittaa. Se iski.

 

Poika- ja junnuvuosina Hirvelle tärkeä valmentaja oli painin edellinen lappeenrantalainen Suomen mestari Antti Näivä. Helsingissä harjoittelua katsoo päältä Hakan päävalmentaja Olli Hyvönen, mutta Lappeenrannassa vedetään omatoimisesti.

— Olen jo siinä iässä, että pitää osata treenata ohjelman mukaan.

Hakan miehet haluaisivat Hirven Helsinkiin, mutta hän on päättänyt pysyä Lappeenrannassa.

— Täällä on treenikavereita, tyttöystävä ja töitä. Kolme vuotta olin jo Kotkassa opiskelemassa ja vuoden Lahdessa urheilujoukoissa. Siellä meillä oli hyvä poppoo, kahdeksan painijaa.

 

Lari Hirvi

s. 28.3.1992 Lappeenranta.

Seura: Helsingin Haka vuodesta 2013, sitä ennen Lappeenrannan Työväen Urheilijat.

Painoluokka: 71 kg, ennen 66.

Ammatti: levyseppä-hitsaaja, mutta metallitöitä ei ole tehnyt vielä päivääkään.

Kalle Sipiläinen