Museoautot kiertävät jälleen Saimaan

Autoilu. 22. kertaa järjestettävään Suur-Saimaan ympäriajoon osallistuu museoautoharrastajia ympäri Suomea.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Lappeenrannan Auto-killan pihassa on 50-lukulainen tunnelma lauantaiaamuna. Vanhat moottorit pörisevät, kun museoautot ryhmittyvät lähtemään ajolle Saimaan ympäri.

Auringonpaiste kiiltää pellistä, joka on tosiaankin oikeaa metallia. Monella on avoauto, ja kiertueen ensimmäinen lähtijä ajaa lähes satavuotista Buickia.

Viikonlopun aikana vanhat autot kiertävät Saimaan. Matkaan lähdetään Lappeenrannasta, josta ajetaan Imatran kautta Mikkeliin.

Mikkelissä yövytään, ja sunnuntaina autoilijat palaavat Lappeenrantaan. Ajo päättyy Linnoitukseen.

 

Ajoihin on tullut paljon vanhojen autojen harrastajia eri puolilta Suomea. Myös ulkomaalaiset ovat noteeranneet tapahtuman.

Saksalainen Stefan Neukirchen tuli tapahtumaan kotoaan Hampurista. Suomalainen ystävä kutsui hänet mukaan ajoihin, ja Neukirchen lähti matkaan Saksasta kahdeksan ystävänsä kanssa.

Keski-Euroopassa hän käy vastaavissa tapahtumissa 3-4 kertaa vuodessa. Saimaan mies kiertää vuoden 1963 Porsche 356:lla.

Neukirchenin Porschella on erityinen historia. Sen konepeltiä koristaa lentoyhtiö Lufthansan tunnus, sillä autolla kuljetettiin aikanaan tärkeitä asiakkaita lennoilta suoraan hotellille.

 

Suur-Saimaan ympäriajolla ei pelkästään ajeta autoilla, vaan matkan varrella on pisteytettyjä rasteja.

Rastit eivät ole välttämättä autoiluun liittyviä. Mukana on aiempina vuosina ollut esimerkiksi kalojen tunnistusta ja pallonheittoa. Yleistiedolla ja tuurilla pärjää jo pitkälle.

 

Lisäksi autoilijat voivat osallistua pukukilpailuun.

Tarkoitus on pukeutua oman auton ajan hengen mukaisesti ja keksiä osuva taustatarina pukeutumiselle.

Tamperelaiset Anni Lahtinen ja Siina Autio ovat pukeutuneet 50-lukulaisiin kukkamekkoihin. Allaan heillä on Lahtisen vuoden 1959 MGA-avoauto.

Nuoret naiset ovat tarinansa mukaan lontoolaisleidejä matkalla Cliff Richardsin konserttiin. Vaikka hekin osallistuivat pukukilpailuun, ei kilpailuhenkisyys näy tapahtumassa.

-On tosi hienoa, kuinka kaikki ovat kavereita keskenään, ja valmiita auttamaan, jos vaikka autolle käy jotain, Lahtinen kiteyttää.

Joonatan Hulkkonen