Poliisi luopuu Lappeenrannan veneestä

Lappeenranta. Veneen käytöstä poistuminen ei vaikuta valvonnan määrään. Poliisilla ei ole tarpeeksi henkilöstöä kahden veneen käyttämiseen.

Kirjoittaja:
Joonatan Hulkkonen

Lappeenrannan satamassa kelluva poliisivene on seisonut laiturissa tyhjän panttina jo pitkään. Vene on nyt poistumassa poliisin käytöstä.

Lopullista päätöstä ei vielä ole tehty. On silti todennäköistä, että vene ei enää näe poliisikäyttöä, kertoo ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

-Ei sitä yhtä venettä ole järkeä seisottaa satamassa turhan päiten. Jos meillä olisi henkilöstöä kahden veneen käyttämiseen, emme luopuisi toisesta, mutta kun ei ole, Strengell sanoo.

 

Strengellin mukaan veneen poistuminen käytöstä ei vaikuta poliisin valvonnan tasoon Saimaalla, sillä poliisin henkilöstö ei muutenkaan riitä kahdella veneellä partiointiin.

-Miltä se sitten näyttää, että aina, kun joku lähtee satamasta liikkeelle, siellä seisoo yksi poliisivene tyhjän panttina. Liikennepoliisin vene Imatralla saadaan nyt tehokkaammin käyttöön, Strengell toteaa.

Lappeenrantaan jää poliisille ainakin täksi kesäksi vielä venepaikka, joten Imatran venettä voidaan tarvittaessa pitää myös Lappeenrannassa. Imatran veneessä on myös vesijetti, jolla valvontaa voidaan hajauttaa hieman.

Aiempina vuosina valvontaa on ollut enemmän esimerkiksi viime vuoteen verrattuna enemmän, ja poliisi on pystynyt käyttämään molempia veneitä.

Viime vuonna molemmat veneet olivat yhtä aikaa käytössä lähinnä juhannuksen aikana. Silloin Saimaalla partioi poliisin veneiden lisäksi kaksi tullin venettä, joten valvonta saatettiin hajautettua tehokkaasti eri puolille Saimaata.

 

Venepoliisina toimivan vanhemman konstaapelin Timo Kurjen mukaan valvontaa Saimaalla saisi olla enemmän, sillä veneilijöiden määrä lisääntyy kaiken aikaa.

-Sehän on ihan selvä asia, että yhdellä veneellä ei hirveästi pysty vaikkapa juhannuksena tekemään, Kurki toteaa.

Hän on silti samaa mieltä Strengellin kanssa siitä, että ylimääräistä venettä on turha seisottaa satamassa tyhjänä. Ongelma on juuri henkilöstön vähyydessä ja työtehtävien jakamisessa.

Venepoliisien määrä ei riitä päivittäiseen partiointiin, vaan se ajoittuu lähinnä viikonlopuille. Heinäkuussa pyritään partioimaan mahdollisimman paljon myös arkipäivinä, koska se on vilkkain kesälomakuukausi.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella ei ole pelkästään venepoliisin tehtäviä hoitavia poliiseja. Vesiliikennevalvontaa hoitavat poliisit tekevät myös muita työvuoroja.

-Täytyy muistaa, että vesiliikenteen partiot ovat sitten pois maan kamaralla tapahtuvasta valvonnasta. Siinäkin on tekemistä, että saamme edes yhden veneen liikenteeseen, Strengell toteaa.

Joonatan Hulkkonen