Ruovikko nurin ja uimaranta esiin

Lappeenranta. Skinnarilan rannalla oli vain kapea uoma uimareille. Nyt sinne palautetaan avointa hiekkarantaa asukkaiden talkoovoimin.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Järviruoko taipuu ja taittuu niittokoneen edetessä Lappeenrannan Skinnarilan uimarannalla. Kone kyntää ruovikkoa lautalla, jolla töitä paiskii kaksi miestä.

Vesirajaan alkaa kertyä niittosaalista. Sitä kasaavat talikoilla ja haravilla Markku ja Leila Hackman, Juha Hulkkonen ja Erkki Kalanen.

He osallistuvat torstaina puolilta päivin asukkaiden talkoisiin, joissa Skinnarilan uimarantaa avataan tällä viikolla kasvillisuudesta.

Talkoiden tulos on jo nähtävissä: rannalta on avautunut järven selälle leveä aukko. Aiemmin siinä oli vain kapea uoma ruovikon keskellä.

Talkoot pantiin pystyyn asukkaiden toiveesta. Skinnarilaan halutaan taas kunnon lähiranta.

Kaupunki lopetti Skinnarilan rannan huollon yleisenä uimarantana jo vuosia sitten ilkivallan takia. Asukkaat käyvät kuitenkin rannalla edelleen uimassa.

-Koirat ja lapset uivat yhdessä, raportoi Erkki Kalanen, joka käy usein rannalla makkaranpaistossa ja iltaa istumassa.

Illanistujaisissa kuuluu käyvän vakioporukka.

-Venäläisillä on oma vakioporukka, joka roskaa, Kalanen kertoo.

 

Takavuosista ranta-alue on siistiytynyt. Siitä kuuluu kiitos myös Skinnarilan lähiötalkkarille, joksi Etelä-Karjalan työ- ja asukastupayhdistys EKTA ry on useana kesänä palkannut pitkäaikaistyöttömän.

-Korjaan ja siistin kaikkea mikä eteen tulee ranta-alueelta frisbeegolf-radalle, tämän kesän lähiötalkkari Jarno Väisänen kertoo.

Torstaina Väisäsen toimialuetta on niittolautta, jonka kaupungin satamalaitos antoi Skinnarilan uimarannan talkoisiin. Toisena miehenä lautalla on satamalaitoksen kesätyöntekijä Juho Tuomaala.

 

Muu talkooväki on alueen asukkaita, joita tarvitaan rannalla vielä tänään. Kaupungin tekninen toimi vie myöhemmin asukkaiden kokoamat ruokokasat pois.

-Jos saisi tänne vaatteiden vaihtoa varten pari sermiä, sellaisesta aineesta, jota ei voi polttaa, Markku Hackman esittää lisätoiveen kaupungille.

Niittokin pitää uusia 2-3 kesänä, jotta ruovikko ei enää aukkoon nouse. Mutakin kadonnee vähitellen peittämästä hiekkarantaa, joka ulottuu matalana pitkälle selän suuntaan.

 

Skinnarilan uimaranta on Skinnarilankadun lähellä ja länsialueen rantaraitin varrella. Siellä liikkuu paljon myös kuntoilijoita ja koirantaluttajia.

Rannan viereiseen metsikköön on talkootöillä tehty koirapuisto, joka avataan lähiaikoina jahka sen verkkoaita saadaan valmiiksi.

Uimarannan vieressä on myös Skinnarilan hulevesikosteikko. Talkooporukka toivoo senkin kasvillisuuden siistimistä.

Leena Sallinen